Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ?










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Copii intre 4 ani si 8 ani / Utile

Activitatea sportiva imbunatateste sanatatea si favorizeaza sociabilitatea
« inapoi

De cum incep sa fie siguri pe picioruse, copiii alearga, sar, se rostogolesc. Le face placere sa execute tot felul de miscari, care de care mai interesante. De multe ori parintii ii opresc, pentru a nu se accidenta. Odata cu trecerea timpului, descopera televizorul, apoi calculatorul, si astfel, sportul este inlocuit cu placeri sedentare. Muschii nu se mai dezvolta normal, greutatea corporala creste. Si asa, copiii care la 1 an si jumatate nu mai stateau intr-un loc se transforma in adolescenti comozi, care abia daca mai merg pe jos pana la scoala.

Este important sa cunoastem rolul miscarii in dezvoltarea organismului, pentru a ne convinge copiii sa practice un sport - care le place - oricare ar fi el. Ne dorim din tot sufletul sa avem copii sanatosi, plini de viata si de veselie. Putem sa realizam acest lucru prin atragerea celor mici catre o ramura sportiva. Initial s-ar putea sa nu le placa, sa refuze contactul cu regulile unui joc sportiv, dar cu rabdare si tact, putem alege ceva potrivit. Pentru asta, este bine sa prezentam cat mai multe sporturi - la tv, in carti de colorat sau direct in cadrul unei competitii sportive - pentru ca cel mic sa poata alege. Se prea poate ca aptitudinile sale sa nu fie indeajuns dezvoltate, dar pe parcurs, dupa ce se va initia si va cunoaste regulile, va incepe sa le cultive.

Pentru practicarea unui sport este necesara si o minima invetitie financiara. Un pantof adidas de calitate, care sa nu jeneze piciorul, un costum de sport lejer si articole sportive: palete de tenis, rachete de badminton, minge sau coarda. Daca se va simti inconfortabil sau nu va avea echipament de calitate, copilul va fi demoralizat si va evita exercitiile tot mai mult.

Exemplul parintilor este cel mai bun invatator. Faceti miscare cat mai des, jucati fotbal, tenis sau sariti coarda impreuna cu cel mic. Faceti plimbari si drumetii, excursii la munte sau la mare, locuri in care nimeni nu poate fi sedentar. Cu cat va vedea mai multa miscare in jurul sau, cu atat mai mult copilul va dori sa o practice si el. Daca aveti un serviciu solicitant, incercati sa va rezervati sfarsitul de saptamana pentru iesiri in aer liber, cat mai departe de sursele de poluare. In mijlocul naturii, activitatea fizica este mult mai distractiva. Astfel ne educam copilul si ne relaxam dupa o saptamana stresanta, plina de grijile cotidiene.

Ce sporturi ai putea alege pentru copil? Dansul sau baletul, fotbalul sau tenisul, baschetul sa badmintonul, atletismul sau ciclismul, mersul cu rolele sau placa, orice este potrivit. Cu cat varsta este mai mica, cu atat deprinderile se formeaza mai usor. Doar ca trebuie sa invete regulile de baza pentru a nu se accidenta. Va trebui sa ii fii alaturi la inceput, pana ajunge sa capete incredere in sine. Incurajarile si suportul parintilor este foarte important, pentru ca astfel copilul trece mai usor peste temeri.

Activitatile sportive incepute la varste mici imbunatatesc starea generala de sanatate, dezvolta memoria, stimuleaza cresterea si favorizeaza socializarea. Observam cu totii ca in cadrul grupurilor sportive se dezvolta simpatii, iar la varstele mici prieteniile se infiripeaza in 2-3 minute. Sportul este o arma eficienta impotriva timiditatii. De asemenea, sportul reduce considerabil riscul de obezitate , intareste atat musculatura cat si oasele.

Desi cunoastem beneficiile activitatii fizice, numarul copiilor obezi din Romania este in continua crestere. Alimentatia deficitara, combinata cu sedentarismul sunt principalele cauze. De aceea este necesar sa ajutam copii sa-si formeze o imagine pozitiva si optimista fata de jocurile sportive. Iar, daca aptitudinile le permit, sa-i ajutam sa devina campioni in ceea ce fac.

Info Mami Autor: G. Dana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.