Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ?










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Copii pana la 1 an / Utile

Totul despre capul, pielea si picioarele copilului in prima luna de viata
« inapoi

Capul - deplasarea cu capul inainte la nastere poate exercita o presiune mare asupra micutului. In timpul nasterii presiunea face oasele capului sa se deplaseze si sa se suprapuna si astfel capul nou-nascutului sa para usor alungit sau in forma de con. Nu este cazul sa va ingrijorati deoarece capul va reveni la forma rotunda in cateva zile. Bebelusii care sau nascut cu sezutul sau cu picioarele inainte ori prin cezariana au cel mai probabil capul rotund la nastere.

Din cauza presiunii exercitate pe fata copilului, pleoapele pot fi umflate. Dimensiunea capului bebelusului este foarte importanta deoarece ritmul de crestere al acestuia reflecta cresterea creierului. In primele cateva luni de la nastere atat creierul cat si craniul cresc incredibil de repede. Capul unui nou nascut normal masoara aproximativ 35 de cm si ajunge la 3 cm pana la sfarsitul primei luni. Daca la nastere creietul bebelusului reprezinta aproximativ 20% din greutatea corpului sau pana la maturitate acest procent scade pana la aproximativ 2 % din cate am inteles din documentare. In partea de sus a capului micutului poti observa 2 zone moi unde oasele craniului nu sau sudat. Aceste zone numite fontanele fac posibila nasterea pe cale naturala prin adaptarea capului copilului la dimensiunile bazinului mamei. Veti observa o usoara umflatura in sceste locuri atunci cand copilul plange sau se agita.

Pielea - unui nou-nascut poate fi un factor de stres pentru parinti. Este mult mai patata, solzoasa si mai ridata decat se asteptau si de cele mai multe ori acest lucru este foarte normal. De exemplu, trecerea fe de la mediul umed al uterului la aerul relativ uscat din afara lui poate face ca stratul superior al pielii sa se exfolieze la scurt timp dupa nastere. Veti observa la sugar in primele saptamani ca pielea este foarte uscata. Pielea lui poate fi patata cu pete mai deschise sau mai inchise la culoare decat altele aparute pe maini sau pe picioare. Mainile si picioarele copilului pot fi mai reci decat restul corpului si pot avea o culoare normala daca ii schimbati pozitia sau ii miscati mainile si picioarele. In unele cazuri din cauza aparitiei unor cosuri albe tenul lui poate aminti mai mult de cel al unui adolescent decat al unui nou-nascut. Aceste cosuri sunt cunoscute sub numele de milia. Multi nou-nascuti au semne din nastere. Veti observa pete rosiatice sau rozalii pe ceafa , pe pleoape sau intre ochi.

Picioarele - gamba si laba piciorului sunt adesea curbate sau indoite din cauza formei uterului. Daca acestea sunt flexibile si pot fi miscate cu usurinta nu este nici un motiv de ingrijorare. Aceste curbe se indreapta de la sine pe masura ce micutul devine mai mobil. Consultul efectuat la nastere include si o evaluare a soldurilor, picioarelor si a talpilor.

Parul - cu care sa nascut bebelusul va cadea in primele saptamani si nu este cazul sa fie un motiv de alarma deoarece majoritatea micutilor isi pierd parul de la nastere, par ce va creste in cateva saptamani. Sunt copii la care apar portiuni temporare de chelie la spate din cauza contactului cu salteaua patutului.

Si sa vorbim putin si despre cordonul ombilical cu care avem treaba la inceputul acestei luni. Bontul ombilical al nou-nascutilor are o culoare galben-verzuie la nastere. Daca este tratat cu o solutie antiseptica ce contine violet de gentiana, va avea o culoare albastruie. Pe masura ce bontul se usuca si in cele din urma cade in proximativ 2 - 3 saptamani de la nastere isi va schimba culoarea de la verde galbui la maro si apoi la negru. Pe parcursul acestei perioade trebuie sa pastrati bontul curat si uscat. Stiu mamici care au lipit un banut de 50 de bani pe buricul copilului ca sa nu ramane buricul iesit in afara. Dar nu e asa; eu nu am pus la fata mea si are buricul inauntru. Stiu unele mamici care au pastrat bontul uscat de la buric.

Sper ca articolul meu sa va ajute viitoare mamici.

Info Mami Autor: P. Ana Maria

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.