Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna ziua










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Alte articole pentru mamici / Sanatate

Si iarna putem manca sanatos, chiar daca in gradina este doar zapada
« inapoi

Toamna este un anotimp care abunda de fructe si legume pline de vitamine. Mancam pe saturate din toate si ne simtim mai plini de viata, de energie, parca pentru a ne pregati de iarna. Este bine sa nu uitam ca in anotimpul ce urmeaza ne vor lipsi foarte mult. Asa ca ar fi bine sa ne pregatim camara.

Exista fructe si legume ce pot fi pastrate in stare proaspata o perioada mai lunga. Acestea sunt merele, perele, gutuile, strugurii de masa, nucile, ceapa, usturoiul, cartofii, morcovul, telina, varza. Conditiile optime de depozitare a acestora: temperatura nu trebuie sa depaseasca 5 grade celsius, dar nici sa coboare sub 2 grade, incaperea sa fie uscata, aerisita si intunecoasa. Cand alegem fructe si legume ce le vom pastra pentru iarna, trebuie sa avem grija sa nu fie lovite, taiate sau stricate. Se vor deteriora si le vor afecta si pe cele din jurul lor. Varza, ardeii, gogosarii si vinetele se pot pastra foarte bine asezati pe lazile cartofi. Morcovii, telina, pastarnacul si sfecla rosie nu-si pierd din proprietati daca sunt pastrate in ladite cu nisip uscat. Pentru a depozita strugurii peste iarna, trebuie sa taiem o coarda cu 3-4 ciorchini, sa o agatam undeva la inaltine, iar capele ei sa le introducem in cate un cartof. Astfel vom evita deshidratarea bobitelor.

Ce ne facem cu fructele si legumele perisabile? Visinele, ciresele, prunele si caisele , curatate de samburi, le asezam in borcane de 800 de grame sau in sticle de 1 litru, turnam peste ele 300 grame de zahar, le inchidem ermetic si le asezam intr-un spatiu aerisit, intunecat si rece. Le putem folosi la compoturi, prajituri, slate de fructe.

Capsunii ii spalam bine, ii lasam sa s surga si ii pastram la congelator. Pentru a evita stricarea lor, punem in pungi doar portia ce o vom folosi o singura data. Odata dezghetati, trebuie consumati in maxim 6-8 ore, altfel se acresc.

Pe langa fructe proaspete, in camara este bine sa avem dulceturi si gemuri. Cele preparate in casa sunt sigur naturale si pastreza gustul fructului. La prepaprarea gemurilor este necesar zahar putin sau deloc, in functie de dulcele din fructe. Eu trec fructele prin masina de tocat apoi le pun la foc mare, deoarece astfel se elimina gelatina din fructe, acesta formand foarte repede un sos parfumat si gustos. Oala de fierbere trebuie sa aiba un volum cel putin dublu fata de cantitatea de fructe, pentru ca acestea sa nu dea in foc. Cand observam ca gemul e gata, il asezam fierbinte in borcane, infiletam capacul si intoarcem borcan cu fundul in sus, pentru a se steriliza.

Pentru prepararea dulcetii se foloseste zahar mai mult (eu pun o cantitate de zahar egala cu jumatate din cantitatea fructelor). Punem zaharul la fiert cu apa sau cu sucul de la fructe, pana se formeaza un sirop bine legat. Adaugam fructele ( intregi sau tocate bucati mari), lasam 10 minute, cat sa dea un clocot, apoi punem dulceata firbinte in borcane si sterilizam. Pentru a obtine o dulceata densa ( bine legata), punem la foc zahar si fructele in acelasi timp si fierbem la foc mic timp de 4-5 ore.

Compoturile fac deliciul copiilor si sunt usor de preparat. Borcanele de 800 gr. le umplem pe jumatate cu fructe crude, punem 2 sau 3 linguri de zahar (in funtie de preferinte si de felul fructelor), punem capacul si sterilizam. Putem steriliza borcanele intr-o oala mare cu apa sau in cuptor. Oricum am realiza aceasta operatiune, nu trebuie sa depasim 10 minute din momentul in care incepe fierberea, altfel fructele se vor sfarama.

Din legume putem face o diversitate de conserve. Zacusca este un aliment hranitor, iar daca legumele sunt folosite crude sau coapte pe gratar, nu-si vor modifica prea mult continutul nutritiv. Eu evit sa folosesc ulei la prepararea acesteia, deoarece uleiul gatit si conservat modifica nivelul colesterolului. Tot in borcane pregatesc si zarzavatul pentru iarna. Toc legumele, le amestec cu sare ca pentru mancare si le asez in borcane. Fierb borcanele intr-o oala cu apa timp de 5 minute, pentru a se steriliza. Astfel legumele din interior raman aproape crude.

Muraturile sunt cele ce ajuta la digestie, in perioada rece. Pregatesc gogosari si castraveti in otet, varza, gogonele, castraveti, conopida, harbuji, mere , toate murate. Le asez intotdeauna in borcane de sticla de 10-15 kilograme, deoarece butoaiele de plastic le modifica gustul.

Prepar si bulion sau suc de rosii. Astfel stiu ca nu folosesc amidon sau alti compusi chimici cand vreau sa fac un sos sau o ciorba. Rosiile coapte bine le dau prin separator si le fierb pana ajung la consistenta dorita. Este singurul produs la care recomand sterilizarea dubla. Il pun firbinte in borcane, le asez pe capac iar a doua zi le sterilizez din nou in cuptor sau in oala cu apa. Sigur nu se va acri si nici nu va prinde mucegai.

Si iarna putem manca sanatos, chiar daca in gradina este doar zapada.

Info Mami Autor: G. Dana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.