Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna dimineata










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Copii intre 4 ani si 8 ani / Utile

Programul zilnic al copilului in familie - mesele si somnul
« inapoi

Copiii trebuie sa aiba un program bine stabilit, pentru a se putea dezvolta armonios. Au nevoie de un mediu care sa le ofere sentimente de sigurantasi stabilitate, caldura si protectie. Un program zilnic induce disciplina, ii formeaza abilitatea de organizare a unui stil de viata sanatos. Dar stabilirea unui astfel de program este o sarcina dificila pentru parinti.

Programul copilului trebuie adaptat nevoilor sale de dezvoltare (deci modificat pe parcursul cresterii), trebuie sa fie coerent dar si flexibil si, in primul rand, echilibrat. In realizarea lui ar fi bine sa tinem cont de nevoile alimentare si de somn, de miscare si de stimulare senzoriala si cognitiva, de echilibrul dintre activitatile propuse de parinti si cele alese de copil. Tot in acelasi context trebuie sa oferim celui mic oportunitati de invatare si de experimentare, pentru a-i asigura atingerea potentialului maxim.

In familie exista o serie de obiceiuri ce trebuie respectate.

In ceea ce priveste masa, este indicat ca macar la una (mic dejun, pranz, cina) sa participe toti membrii familiei. Servirea mesei in familie este destul de importanta, deoarece este o parte din timpul petrecut impreuna. Pentru ca masa sa fie un moment placut, trebuie sa existe cateva reguli simple pentru copil, dar care sa fie respectate de toti membrii familiei: spalatul pe maini, evitarea pozitiilor neindicate la masa (coatele pe masa, balansarea picioarelor). Trebuie sa evitam sa certam copiii, deoarece ei se vor imbufna si vor refuza sa manance (cand se intinde dupa paine si rastoarna un pahar, in loc sa-l certam, ii explicam ca este mai bine sa ceara paine). Copilul nu trebuie certat ca sa manance. Daca introducem un aliment nou, este bine sa-i facem o portie mica, sa o ornam frumos si sa-l rugam sa guste. Aici intervine si imitatia, deoarece cel mic este foarte atent la ceea ce faceti dumneavoastra. Deci, daca la masa parintii fac "mofturi ", copilul va face acelasi lucru. De asemenea, nu este bine sa-l obligam sa termine din farfurie. E posibil ca portia sa fie prea mare sau, in ziua respectiva, sa nu-i fie foame ca de obicei.

Un echilibru intre activitatea zilnica si perioadele de odihna/somn asigura o dezvoltare normala. Nevoia de somn variaza de la copil la copil si se modifica in functie de varsta si necesarul de energie consumat in realizarea activitatilor. Este neindicat sa incercam sa culcam copiii cand nu le este somn, dar si sa-i trezim cand ei ar mai vrea sa doarma. Este obligatoriu pentru un copil sa aiba un program de somn sau de odihna activa (asculta o poveste, se uita intr-o carte) pe parcursul unei zile. Pentru a face un program de somn, trebuie sa stabilim o ora de culcare, de la care sa nu ne abatem. Asa copilul va fi atentionat cand se apropie timpul de culcare, pentru a avea timp sa se spele si sa-si perieze dintii. Incet, se va obisnui cu programul, i se va crea un reflex. Pentru un somn odihnitor, locul in care copilul doarme trebuie aerisit iar lumina sa fie slaba. Cand alegem pijamalele si lenjerie este bine sa-l consultam si pe micut. Pentru a-i da impresia ca el detine controlul asupra programului.

Daca nu vrea sa doarma, copilul va gasi un pretext sa coboare din pat (sete, foame, nevoie la toaleta, jucaria preferata) . Pentru evitarea acestui lucru trebuie sa ne asiguram ca inainte de culcare i-au fost satisfacute aceste nevoi.

Un copil de la 3 pana la 7 ani are nevoie de la 10 pana la 13 ore de somn pe zi. In functie de cat doarme pe timpul noptii, putem face un program se somn ziua. Pentru copiii care sunt activi nu este obligatoriu sa doarma ziua, este de-ajuns sa realizeze activitati relaxante, care nu presupun consum mare de energie.

Un program echilibrat, care sa alterneze activitatile cu consum mare de energie cu cele relaxante sprijina dezvoltarea copilului, atat fizic cat si psihic.

Info Mami Autor: G. Dana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.