Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna dimineata










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Nasterea / Utile

Alaptarea corecta. Pozitii. Sfaturi pentru manevrarea corecta a sanului. Colectarea.
« inapoi

Alaptarea corecta.

Pozitia mamei. Pozitia mamei care alapteaza trebuie sa fie cat mai comoda pentru ca aceasta sa se poata relexa iar producerea de lapte sa functioneze foarte bine si fara obstacole. Asezata culcat sau pe un fotoliu comod, cu perne care sa sustina talia si mana care tine capul copilului, lauza va sta mai comod.

Este in regula orice pozitie gasiti atat timp cat si mamica, dar si bebelusul stau cat mai comod in timpul alaptarii. Comod pentru copil inseamna ca acesta sa poate ajunge cu usurinta la sanul mamei si sa poata inghiti laptele usor. Mama trebuie sa fie linistita, calma si dedicata alaptatului pentru a se bucura impreuna cu bebelusul de aceste momente unice.

O conditie esentiala pentru alaptat este ca mama sa fie cat se poate odihnita si sa nu fie stresata de niciun factor intern sau extern. Ocupatiile si celelalte responsabilitati revin acum celorlalti membrii ai casei.

Pozitia copilului.

O mare parte din problemele din alaptare vin din pozitionarea copilului la san. Sugarul trebuie asezat pe o parte, burtica lui trebuie sa atinga burta mamei, iar fata trebuie sa fie orientata spre san.

Pozitii comode pentru alaptat.

Culcata. O pozitie foarte confortabila mai ales pe timpul noptii sau cand mama a nascut prin cezariana. Aveti nevoie de o perna pe care sa o asezati in spatele dumneavoastra, aceasta avand rolul de a va sustine intr-o pozitie laterala. Copilul va sta in fata sanului, iar mama ii va sustine pozitia laterala sau va folosi tot o perna cu rol de sustinere. Mama va tine sanul corect si va aduce gurita copilului spre mamelon. Nu uitati, cu cat sunteti mai relaxata, cu atat mai usor va curge laptele. Nu uitati sa il sustineti pe bebe in pozitia laterala si nu cu burta in sus.


Asezata. Asezati-va cat mai comod pe un scauna, fotoliu sau pat cu perne care sa va sustina spatele. Luati copilul in brate si asezati-i corpul intr-o pozitie laterala pe mana dumneavoastra. Astfel veti aduce cu usurinta capul copilului spre san. Puteti sa va puneti pe genunchi o perna pe care sa asezati copilul. Perna va ajusta mai bine inaltimea dintre pozitia in care se afla copilul si sanul dumneavoastra. Cu cealalta mana tineti-va sanul, cu degetul mare in partea de sus pe langa mamelon si cu celelalte patru degete, partea inferioara a sanului.

Experimentati singure si alte pozitii pentru alaptat si incercati sa le alternati la fiecare alaptare. Astfel copilul va suge mai uniform si evitati si dumneavoastra diversele afectiuni ale sanilor.

Manevrarea corecta a sanului. Pana cand copilul va creste, mama isi va sustine sanul pentru ca acesta este prea greu pentru sugar si l-ar obosi foarte repede. Sustinearea si manevrarea corecta a sanului se face cu degetul mare asezat in partea superioara a sanului, langa mamelon si celelate patru degete asezate in partea inferioara a sanului. Degetul mare va presa usor sanul astfel incat nasucul copilului sa fie liber pentru a respira usor. Pentru a nu va rani, invatati ca mamelonul trebuie sa fie peste limba copilului iar buzele acestuia sa formeze un cerc care sa imbratiseze cat mai mult regiunea areolara.

Indepartarea copilului de la san. Intreruperea alaptatului se face intotdeauna punand usor degetul dumneavoastra intre buza superioara a copilului si mamelon, presand usor. Niciodata nu obstructionati respiratia copilului inchizand-i nasucul, cu gandul ca va deschide gurita si, de asemnenea pentru a nu va rani sanul, nu smulgeti copilul brusc.

Colectarea laptelui matern. Tehnica.
★ Recomandat este sa scoateti laptele cu mana, dimineata, cand sanii sunt plini.
★ Sterilizati tot ce aveti nevoie: pompa de san, biberon, eecipient de colectare etc.
★ Incepeti cu sanul cel mai plin.
★ Masati cu toata palma pornind de la baza catre mamelon, folosind miscari circulare usoare si fara a presa intens glanda mamara. Repetati miscarile aproximativ de zece ori. Acestea vor relaxa sanul si laptele va iesi mai usor.
★ Cu degetul mare si aratatorul presati usor, dar ferm, regiunea mamelonara.
★ Pentru ca laptele sa curga, apaaati cu degetul mare si cel aratator, impingand intotdeauna catre interior si lateral. Apoi mutati degetele in cerc astfel incat sa puteti goli toate canalele glandei mamare.
★ In aceasta etapa puteti folosi pompa de san din comert.

Info Mami Autor: O. Florentina

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.