Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna dimineata










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Copii intre 8 ani si 14 ani / Utile

Temele pentru acasa se pot transforma uneori in pedeapsa
« inapoi

De multe ori ne-am confruntat cu problema temelor pentru acasa. Ori sunt prea putine, ori prea multe; ori sunt prea dificile, ori sunt prea usoare. Aproape intotdeauna, parintii gasesc ceva care sa-i nemultumeasca la aceste teme.

In mod normal, temele pentru acasa sunt date pentru a consolida cunostintele pe care copilul le-a asimilat la ore. Daca a fost atent iar dascalul a prezentat corect cunostintele noi, acestea sunt usor de rezolvat si nu ocupa mult din timpul copilului. Tot in mod normal, temele pentru acasa nu ar trebui sa dureze mai mult de 1 ora pentru copiii de ciclu primar si 2, maxim 3 ore, pentru cei de ciclu gimnazial - aici incluzandu-se atat scrisul, cat si invatatul. Ele pot fi influentate de rezultatele scolare, de gradul de dezvoltare a copilului, de lacunele pe care trebuie sa le completeze sau de cerintele parintilor. Cum bine stim, sunt parinti care solicita ca bagajul de teme sa fie mai mare, considerand ca astfel copilul va invata mai mult. Nu trebuie sa exageram in aceasta privinta, deoarece s-ar putea sa avem rezultatul contrar. Datorita cantitatii sau dificultatii temei, copilul sa oboseasca si sa refuze sa mai invete.

Copilul sta la scoala de la 4 la 7 ore, in functie de varsta. Normal ar fi ca in acest timp sa se ocupe de invatare, iar restul timpului sa-i ramana liber. Cum sistemul nostru de invatamant este intr-o perioada de "instabilitate" - se incearca alinierea la standardelor europene, desi continuturile destul de dense inca se pastreza - multi dascali sunt nevoiti la scoala doar sa predea partea teoretica, exercitiile si partea practica revenind exclusiv copilului. Din acest motiv ne izbim cateodata de teme pe care copiii nu le inteleg, teme pe care trebuie sa le explicam noi.

Pentru o eficienta realizare a temelor, copilul trebuie sa aiba un spatiu special amenajat, departe de orice sursa ce i-ar putea distrage atentia; si aici includem fratii mai mici, televizorul calculatorul, zgomote de fond (aspirator, musafiri galagiosi). Pentru a fi cat mai confortabil, placut si intim, lasati copilul sa-l aranjeze, dupa propriul gust. Ca parinte, nu trebuie sa interveniti in realizarea temelor decat atunci cand cel mic sa cere ajutorul. Atunci verificati gradul de dificultate al cerintelor, iar daca acestea vi se par accesibile, indemnati-l sa se straduiasca sa le rezolve singur. Doar in cazul in care este necesar interveniti. Alfel, veti crea o situatie ce se va repeta zilnic. Observand ca sariti in ajutor la cel mai mic obstacol, copilul va profita pentru a va solicita mereu.

Temele trebuie facute in timpul dupa-amiezii. Daca sunt lasate pe seara, cand copilul este deja obosit si nu mai are aceeasi eficienta, se vor transforma intr-o pedeapsa.

In clasele mici - I/II- supravegherea trebui sa fie mai atenta, deoarece acum se exerseaza scrisul si cititul, deprinderi noi pentru copil. De asemenea, in aceasta perioada trebuie sa-si formeze obisnuinta de a lucra acasa, de a-si folosi timpul si pentru altceva decat pentru joaca. Se poate ca cel mic sa incerce sa evite relizarea temelor (se preface ca uita ca a avut de scris, se ia cu joaca). Trebuie sa intervenim si sa incercam sa-l facem sa lucreze cu placere, si nu din constrangere sau obligatie. Daca nu stie sa rezolve un exercitiu mai dificil, nu il certam, nu il injosim. Cu calm, il rezolvam intai noi, apoi il explicam copilului. Daca nu stim sa il rezolvam, cautam ajutor sau il sfatuim sa ceara explicatiile necesare la scoala.

In cazul in care nu sunteti multumiti de cantitatea temelor, luati legatura cu dascalii. In 2013 a fost aprobata o lege prin care temele pentru acasa nu sunt obligatorii, ci sunt decise de comun acord cu parintii, in prima intalnire din anul scolar. Cu toate acestea, stim cu totii ca fara temele care sa-i ajute sa aprofundeze cunostintele insusite, actul de invatare nu-si atinge scopul.

Parerea mea personala este ca prea multe teme sufoca un copil. Un adult lucreaza 8 ore, apoi vine acasa si se odihneste (sau desfasoara alte activitati dectt cele de la serviciu). Un copil invata 5-6 ore, iar cand vine acasa trebuie sa faca acelasi lucru ca si la scoala, doar ca mai dificil, deoarece invatatoarea nu este langa el sa-l indrume.

Info Mami Autor: G. Dana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.