Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ?










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Copii intre 4 ani si 8 ani / Utile

Pictura - o joaca, o activitate, un mod de a-ti cunoaste copilul
« inapoi

Copiii de 3-6/7 ani adora sa picteze. Este o modalitate de exprimare, la inceput prin culoare, apoi prin combinatia forma-culoare. In stadiul initial, cand un copil primeste un penson si o cutie cu acuarele nu realizeaza decat niste pete de culoare fara forma si fara delimitare. Pe parcurs, dupa mai mult exercitiu, va incepe sa traseze cercuri, linii, trecand apoi spre forme mai complexe: copaci, flori, animale, chiar oameni.

Pictura este o excelenta modalitate de exersare si dezvoltare a imaginatiei, precum si un antrenament pentru muschii mici ai mainii. Si, nu in ultimul rand, o sansa de a petrece timpul intr-un mod placut si util alaturi de cel mic.

Pentru a satisface bucuria si dorinta de cunoastere a copiilor, incercati sa amenajati si acasa un colt in care acesta sa poata utiliza instrumentele de pictura: o masuta acoperita cu o fata de masa de plastic, o bacata de perete pe care puteti aplica o folie protectoare de care sa agatati coli mari de hartie, sau, pur si simplu, pe podea, intr-un spatiu unde va puteti lipsi de covor (la nivelul solului, micutul se simte in siguranta si are o mai mare libertate de miscare).

Treceti apoi la procurarea ustensilelor necesare.

Cand cumparati hartia, ganditi-va ca nu o veti putea folosi pentru ornamente. O hartie de calitate medie, la un pret mic si intr-o cantitate mare este cea mai buna alegere) in faza de invatare, cand sigur nu veti pastra toate incercarile artistice ale micutului.

Pensoanele trebuie sa fie de diferite marimi, dar cautati-le in comert pe cele naturale (par si lemn) chiar daca nu sunt prea colorate. Cele fabricate din material plastic se vor uza foarte tare dupa 2-3 utilizari, si veti fi nevoita sa le inlocuiti foarte des.

Borcanelul (borcanelele) pentru apa este indicat sa fie dintr-un plastic dur, cu suprafata de aderenta mare (fundul borcanelului), pentru a nu se rasturna la atingerile mai bruste ale copilului. Evitati sticla, pentru a nu provoca accidente .

Pasta pentru pictura este partea esentiala, deoarece trebuie sa aiba culori atractive, sa fie usor de utilizat si sa nu prezinte riscul unei intoxicatii in momentul in care ar ajunge in organismul copilului. Veti vedea ca acesta tinde sa introduca pensonul in gurita, sau sa linga borcanelele cu culoare. Va recomand tempera sau guase. Acestea din urma sunt prezentate in borcanele cu capac filetat, de diferite gramaje si pot fi usor refolosite. Pastele pentru pictura non-toxice au specificat acest lucru pe ambalaj.

Un burete de bucatarie va este foarte util in activitatea pe care o veti desfasura cu cel mic. Taiat in patru sau in sase bucati (de diferite marimi) va spori implicarea si va stimula creativitatea; si a copilului, si a dumneavoastra.

Mai puteti procura paie pentru suc, servetele, betiosoare de urechi, fire groase de sfoara. Le veti utiliza in momentele in care simtiti ca este nevoie de o noutate in activitatea copilului.

Ce trebuie sa stiti. Cand lucrati impreuna, nu dati modele copilului. Nu va reusi sa le copie si va fi dezamagit. Lasati-l sa creeze propriile sale modele. Puteti sa il ajutati sa inmoaie pensonul in apa, sa ia culoarea din borcanel, dar lasati-i coala numai a lui. Va invata astfel ca "poate". Nu-i spuneti niciodata ca nu e frumos cea a realizat. Exprimati-va opinia in alt mod ("Cred ca ar mai loc si de o floare", sau " Nu ar fi bine sa folosesti si culoarea rosu?"), incercand sa-i sugerati o modificare in cadrul lucrarii sale.

Daca pensonul nu este ustensila potriva pentru copil (nu-l poate tine bine in manuta), aveti libertatea de a folosi orice obiecte va vin la indemana.

Dactilo-pictura este tehnica cea mai indragita de copii. Se inmoaie degetelul in apa, apoi in culoare, si se traseaza urme pe coala alba. Puteti folosi ca amprenta toata manuta. Va fi foarte incantat si sigur va vrea sa va picteze si pe dumneavoastra.

Pictura cu buretele. Taiem un burete in diferite forme, pe care le punem la indemana copilului. Aveti grija sa combinati culoarea cu putina apa si o puneti in niste farfuriute (de cafea), din care sa poata fi luata cu usurinta. Cred ca nu va trebui sa-i dati sfaturi, deoarece va intelege imediat ca buretele, imbibat in culoare si asezat pe foaie ii va darui o simfonie de culori.

Folosirea betisoarelor de urechi este o alta tehnica de pictura. Deoarece sunt micute, pot fi manuite usor de copil si pot fi schimbate cu usurinta in momentul schimbarii culorii. Aceasta tehnica necesita prezenta dumneavoastra, deoarece sunt periculoase pentru copil (le poate introduce in ureche sau in nasuc).

Firul gros de sfoara, pe care mamica il introduce in culoare iar copilul il aseaza pe mijlocul unei foi poate crea o opera de arta. Indoiti foaia pe mijloc, asezati firul intre cele doua parti, presati si dati-i voie copilului sa traga firul. Cand deschideti, veti descoperi forme pe care le puteti interpreta impreuna.

Daca doriti sa duceti experienta copilului la un nivel superior, agatati pe balcon / terasa / gard o bucata de material, dati-i celui mic un penson pentru vopsit tocurile geamului si un borcanel mai mare de culoare, si lasati-l sa experimenteze. Nu trebuie sa va fie frica de experiente noi, atat pentru el, cat si pentru dumneavoastra. Acestea sunt cele ce dezvolta imaginatia si alimenteaza curajul si incredea.

Nu uitati ca tot ce creeaza copilul este frumos, reprezinta lumea vazuta prin ochitorii mici si jucausi. Trebuie doar sa intrebati ce reprezinta imaginile pictate si va veti trezi intr-o lume de basm. Este cel mai bun mod de a va cunoaste copilul, de a va familiariza cu visele, asteptarile si chiar fricile sale.

Info Mami Autor: G. Dana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.