Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna ziua










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Nasterea / Utile

Nasterea - O trauma sau cea mai profunda experienta ?
« inapoi

In ziua de astazi tehnologia devine din ce in ce mai elaborata, este extraordinar ceea ce in ziua de azi poate face o sectie de maternitate bine echipata pentru salvarea copiilor nascuti prematur sau cu malformatii. Si totusi unele lucruri sunt prea "agresive". E ca si cum nasterea si-a pierdut umanitatea. Vechea frica care insotea procesul de nastere a fost inlocuit cu de temeri noi, reticenta fata de o institutie care, uneori, se aseaza mai sus de interesul mamei si a copilului si intervine asupra lor fara a-i informa.

Adeseori mama, sau chiar ambii parinti, raman dezamagiti de nastere. Au asteptat atat de mult acest moment crezand ca este un ideal de naturalete si intimitate, insa situatia din spital nu o permite.

Inainte de a ne alege spitalul unde vom naste sa ne asiguram ca:
- dispun de personal pregatit pentru nasterea pe cai naturale;
- sa se organizeze in asa fel incat cuplul sa cunoasca dinainte medicul si asistenta care se vor ocupa de mama in timpul travaliului si al nasterii;
- sa ii permita mamei sa isi tina langa ea copilul imediat dupa nastere;
- sa incurajeze alaptarea naturala;
- sa accepte ca tatal sa asiste la nastere daca doreste mama acest lucru;
- sa asigure fiecarui nou-nascut o consultatie completa, dar nu "brutala", in primele 24 de ore.

Ce inseamna - Taierea cordonului ombilical

In general in ziua de azi se asteapta pana cand cordonul ombilical nu mai pulseaza si copilul poate fi luat in brate de mama. Desi mai sunt foarte multi medici care procedeaza exact ca in trecut fara a se gandi la suferinta pe care i-o provoaca nou-nascutului. Cordonul ombilical nu se taie imediat dup ce copilul iese, pentru ca atunci cand cordonul ombilical se sectioneaza imediat, ii provoaca copilului o reactie violenta care il face sa planga, deoarece oxigenul patrunde in plamanii micutului ca o lovitura.

Cordonul ombilical care lega fatul de placenta in interiorul uterului matern, dupa nastere mai bate in ritmul cardiac cateva minute. Atunci cand se naste copilul cordonul ombilical continua sa pulseze iar apoi pulsatiile se opresc. Sangele care trece prin interiorul acestuia, alimentandu-l cu oxigen si substante nutritive si eliminand reziduurile, continua sa circule pana cand nou-nascutul isi va gasi propriul ritm respirator, apoi fluxul inceteaza; cordonul ombilical se retracta si se inchide si atunci trebuie taiat neaparat.

Unele interventii sunt inutile

Din ce in ce mai multi medici grabesc nasterea cu ajutorul oxitocinei si acest lucru provoaca grave consecinte asupra mamei si copilului.

Aceasta metoda, care nu este intotdeauna necesara, nasterea cu ajutorul oxitocinei, o lasa pe mama de cele mai multe ori deprimata, iar acest lucru afecteaza si copilul, mama plange si nu poate avea grija asa cum ar trebui de nou-nascut, uneori se intampla chiar sa refuze sa-l primeasca langa ea din cazua traumei suferite sau sa mai faca un al doilea copil.

La fel se intampla si cu anestezia generala care este facuta la cerere sau unele mame dau copiii imediat dupa nastere asistentelor pentru a fi pusi in salonul de nou nascut pe motiv ca “este mai curat”; in aceste cazuri mama nu-si asculta instinctul si este conditionata de propriile sentimente. Copilul este obisnuit cu "microbii" mamei insa nu si cu a celorlalte persoane.

De asemenea, nu este necesar ca un nou-nascut sa fie separat de mama doar pentru ca are 2 kg sau putin sub 2000 de g, atat timp cat copilul nu prezinta nici un pericol poate fi lasat langa mama si nu pus sub lampi termice. In ziua de azi ti se ia copilul imediat dupa ce se naste, ti-l imbaiaza in graba, il imbraca si il aduce abia peste cateva ore, asta daca are greutatea “ideala“; in cazul in care nu are greutatea corespunzatoare , ti-l aduce abia cand are cu 100 de grame sub greutatea ideala.

Toate aceste lucruri o fac pe mama sa devina depresiva si nu se intelege ca cel mai bun lucru pentru a se linisti este ca nou-nascutul sa fie langa ea .

Imediat la san

Imediat dupa ce se naste copilul, sau la cateva minute, trebuie pus la sanul mamei. Acest lucru este important atat pentru copil cat si pentru mama. Nu exista antidot mai bun impotriva frigulului pe care ii cuprinde pe mama si copil, decat acest lucru - copilul pus la sanul mamei. Caldura care o degaja mama si mirosul mamei il face pe copil sa se simta in siguranta. Nu acceptati lapte praf sau alte solutii daca vi se da doar pentru ca nu stiti sa alaptati, nu aveti mameloanele formate sau copilul nu poate sa suga. Copilul se naste cu acest instinct si este pregatit pentru san inca de cand este in burtica, este primul lui instict cel dea suge. Trebuie doar sa aveti rabdare si s a continuati sa-l puneti la san pana cand va reusi sa suga.

La ce foloseste - Scorul Apgar

Este un criteriu medical pe care ti-l pune la nastere, dar nu are nimic de-a face cu capacitatile lui globale. De regula un scor bun este intre 7-10, in cazul in care este mai mic de 4 inseamna ca nou-nascutul are o problema si trebuie intervenit imediat.

De ce sa alegi - Nasterea la domiciliu

Cand auzi ca cineva naste acasa ti se pare straniu si multi se gandesc ca acea mama nu se gandeste la consecinte.

Dar intr-o epoca ca a noastra cand totul se desfasoara sub semnul eficientei tehnologiei si al vitezei, este gresit sa-ti doresti o nastere unde totul sa se desfasoare linistit si alaturi de persoanele in care ai incredere? Atat timp cat nasterea este asistata de un obstretician bun poti naste acasa, poti alapta, sa-ti tii copilul in brate imediat dup ace l-ai adus pe lume, il poti alinta, poti sa faci tot ceea ce este normal sa se intample atunci cand aduci pe lume un copil. Daca cei doi ar putea sta impreuna fara intreruperi, din primele momente, cu un minim de asistenta, adaptarea reciproca ar putea incepe fara eforturi.

Info Mami Autor: P. Oana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.