Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna ziua










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Copii intre 4 ani si 8 ani / Utile

Cum interzicem copiilor sa se joace cu focul - reguli si explicatii
« inapoi

Focul a fost descoperit de mult si ne ajuta in viata de zi cu zi. Nesupravegheat insa, poate crea pagube nemasurabile, de la bunuri pana la vieti omenesti. De multe ori auzim la televizor despre incedii, poate ne intalnim cu ele si in viata reala. Cred ca stim cu totii ca o mare parte dintre acestea sunt cauzate de jocul copiilor cu focul.

Aproape toti copiii au o atractie speciala pentru flacara. Culoarea ei, modul in care "topeste" o bucata de hartie, caldura pe care o emana, zvacnirile ce o insotesc, capacitatea ei de a se intinde pe suprafete mari, umbrele pe care le produce, toate acestea stimuleaza curiozitatea copilului si il face sa vrea sa-i descopere "mecanismul" de functionare. Este foarte dificil sa explici unui copil ce dezastre poate produce focul, si atunci insistam sa ii interzicem pur si simplu sa il foloseasca.

Dar stim ca daca ii interzici unui copil ceva, curiozitatea lui creste si va incerca sa descopere acel lucru pe ascuns. Si atunci... ce facem? Cum procedam pentru a ne asigura ca nu va folosi chibriturile cand noi nu suntem prin preajma?

Avem un raspuns clar, pe care orice mamica il da: ascundem sursele de foc. Dar daca, din intamplare, copilul da peste ele? Desi stie ca nu are voie, tentatia e mare. Nici el nu stie sigur daca va rezista. Eu am incercat o alta varianta cu copiii mei si pot sa spun ca mi-a reusit. Nu stiu daca este valabila pentru oricare copil, dar o pot impartasi.

De cand erau mici (2-3 ani), am incercat sa discutam despre foc. II luam langa mine cand aprindeam focul in soba, cand deschideam aragazul sau cand aprindeam o lumanare. Aveau voie si ei sa ma ajute, dar dupa ce le explicam, pe intelesul lor, cum se procedeaza. Lumanarile sunt cele mai tentante, mai ales ca ele sunt aprinse pe tortul aniversar. Asa ca m-am bazat pe ele. Le aprindeam, ei le stingeau sufland, si repetem operatia. Apoi am apropiat mana de flacara si m-am prefacut ca m-am ars. Durerea simulata a mamei poate sa impresioneze orice copil. S-au uitat speriati la mine, apoi le-am explicat ce se intampla. Bineinteles ca nu cred pana nu testeaza. Le-am apropiat manuta de flacara, la limita la care nu se ard, dar simt caldura puternica. Automat au tras manuta inapoi. Abia acum le-am spus ca cei mici nu au voie sa umble cu focul. Si, normal, am repetat mult timp lucrul acesta. De cate ori gaseau o lumanare in casa, veneau la mine sa o aprind. Niciunul nu a incercat sa o aprinda singur. Si nu am refuzat niciodata. Ne jucam impreuna cu lumanarea. La un moment dat, aceasta nu mai avea acelasi farmec, si, incet, atractia pentru ea a disparut. O folosim doar cand ne sarbatorim ziua de nastere sau la Paste. Am observat ca si aragazul ii atragea, asa ca am insistat pe acest fapt. De cate ori mergeam la bucatarie, ii luam langa mine si il aprindeam impreuna. Stiu sa aprinda singuri aragazul, dar nu il folosesc. Nu mai este interesant, mai ales ca stim cum functioneaza. este un obiect de uz casnic care se foloseste doar la prepararea mancarii. Cel mai greu a fost cand aprindeam focul pentru gratar. Jarul incins ii atragea ca un magnet. Acest lucru s-a rezolvat de la sine, dar datorita unei intamplari nefaste. Baiatul cel mare a incercat sa puna lemne pe foc, un jar a sarit si s-a ars putin la deget. Bineinteles ca a inceput sa planga, desi rana abia se vedea. Cei mici s-au speriat si de atunci nu mai incearca sa ma ajute la prepararea gratarului.

Cand au inceput sa creasca, explicatiile despre foc si ce dezastre poate produce acesta au luat alat forma, deoarece mai vedeau la stiri sau auzeau de la colegi de cate un incendiu. Sunt constienti de valoarea focului, dar si de pericolele sale. Stiu ca nu au voie sa foloseasca obiectele care se aprind si, pana in momentul de fata au si respectat regula. Sunt cat se poate de sigura ca in aceasta privinta nu vor iesi din cuvantul meu. Dar, preventiv, le mai amintesc din cand in cand, pentru ca atunci cand e vorba de copii, nimic nu e sigur %.

Eu consider ca am procedat corect. Dar eu imi cunosc doar propriii copii. Cand este vorba de foc, fiecare parinte trebuie sa fie cat mai explicit si concret. Nu ai voie cu focul! Punct. Dar neinsotita de o explicatie, acesta regula nu poate fi respectata.

Info Mami Autor: G. Dana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.