Ne dorim pentru copiii nostri un viitor cat mai stralucit. Multi visam ca ei sa devina doctori, ingineri, avocati sau arhitecti, dar cel mai frumos viitor pentru copii nostri este ca acestia sa fie OAMENI. Da! OAMENI, nu oameni mari, nu oameni importanti, nu oameni plini de avere materiala.
Cum vom reusi asta? Este simplu! Totul se incepe din primii ani de viata. Acei 7 ani de acasa sunt inceputul dobandirii unor chei ce vor deschide in viata si cele mai ferecate usi. Educatia, caci despre ea este vorba, se va face nu doar prin cuvinte, ci mai ales prin puterea exemplului dat de noi, parintii, in principal. Si trebuie sa recunoastem ca uneori, noi, adultii, avem nevoie sa ne reeducam, sa reinvatam sa ne comportam civilizat si sa apreciem mai mult ceea ce ne inconjoara.
Totul incepe in copilaria lor. Trebuie sa ii invatam sa iubeasca tot ceea ce ii inconjoara, sa accepte si sa aprecieze putinul pe care il putem oferi fata de ei. Invata-l pe copil sa iubeasca natura, sa iubeasca plantele, animalele si alti oameni, sa iubeasca tot ceea ce este frumos. Un fluture, o frunza, o pictura, un curcubeu sunt lucruri minuscule pentru noi, dar ei le pot aprecia. Noi suntem absolviti prea mult cu problemele de ordin financiar, social, insa copiii nostri nu trebuie sa invete sa se bucure de copilarie, si ce ii poate bucura mai mult decat aceste lucruri marunte.
Inca de mic, socializarea copilului este importanta. Joaca impreuna cu parintii, bunicii, dar mai ales cu alti copii este esentiala. Invata-l sa fie altruist, sa imparta din
jucariile lui, chiar daca probabil se va intalni cu copii care nu vor proceda reciproc. Chiar in aceasta situatie, gandeste-te ca parinte, copilul tau care nu este egoist va fi un exemplu de urmat pentru educatia celorlalti copii.
Un copil pe care vrem sa il educam sa creasca frumos, trebuie sa invete ce inseamna respectul. Invata-l ca un om de pe strada imbracat in haine ieftine si rupte ori un catel zgripturos nu merita sa fie luati in ras. Dimpotriva, nu stim nici noi ce povesti se pot ascunde in spatele acelor suflete si uneori putem ramane surprinsi de trecutul lor.
Invata-l sa ajute asa cum poate el, putin, uneori doar cu un zambet, alteori prin diverse actiuni. Poti incepe impreuna cu el sa strangeti cateva din hainutele si
jucariile lui si sa le daruiti cu drag altor familii care nu au posibilitati financiare.
Invata-l sa accepte ca uneori nu se poate sa aiba tot ceea ce isi doreste. De exemplu, cand plecati de acasa spre magazin sa luati paine, explica-i ca acum nu aveti mai multi banuti ca sa mai luati si altceva. Ne place, nu ne place, este de preferat ca cel mic sa cunoasca valoarea banului, munca voastra si sa aprecieze mai mult ceea ce ii puteti cumpara.
Exista cateva cuvinte si expresii atat de frumoase si simple, dar care in viata sunt deschizatoare de drumuri. Un “Buna ziua!”, un “Multumesc!”, un “Te rog!”, un “Iarta-ma!” si un “Te iubesc!” sunt cele mai frumoase cuvinte pe care i le poti lasa mostenire copilului tau si valoreaza mai mult decat orice avere materiala.
Cum spuneam la inceput, puterea exemplului este de impact in educarea copilului. Noi, adultii, trebuie sa facem fapte bune, sa vorbim calm, frumos, sa gandim intotdeauna inainte de orice actiune.
In ziua de azi, consider ca OM nu mai este doar un substantiv comun, este mai mult decat atat, este o calitate de care multi nu au privilegiul. Denumirea aceasta de OM li se potriveste doar celor care stiu sa respecte, sa ajute, sa imparta si sa zambeasca.
Chiar daca, poate copilul nu va avea vreo meserie de reunume, cu siguranta o sa va faca mandri prin bunatatea si omenia sa. Si sa nu uitam ca, il citez pe Andre Gide “Bunatatea nu este decat o iradiere a fericirii”, iar tu asta vrei mai presus se toate pentru copilul tau, sa fie fericit.