Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna dimineata










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Alte articole pentru mamici / Timp liber

Bucovina, locul unde perlele Moldovei stralucesc in lumina soarelui
« inapoi

Mamici, va invit sa vizitati nordul Romaniei, in special Bucovina, care este un taram de poveste. Vesnicia imortalizata in lemn si piatra, culorile si traditiile conservate de-a lungul veacurilor, apele involburate ce curg asemeni istoriei, oamenii primitori si veseli, desprinsi din povestile lui Sadoveanu, toate acestea va vor asigura o vacanta de vis si dorinta de a reveni.

In intreaga lume se vorbeste despre manastirile domnitorilor moldoveni, care si acum pastreaza culorile vii si inimile pline de piosenie. Inscrise pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, aceste farame de istorie ne purifica sufletul si ne aduc aminte de ce suntem romani.

Manastirea Moldovita, asezata in comuna Vatra Moldovitei, este una dintre cele mai vechi asezari calugaresti. Detine ansambluri originale de mobilier sculptat , realizate in 1532. Jiltul domnesc, poate cea mai valoroasa opera de acest gen, se detaseaza de celelalte piese prin maiestate si proportii. Pictura exterioara si interioara constituie cea mai pretioasa mostenire din timpul lui Petru Rares.

Manastirea Sucevita (DN 17A) , localizata in comuna cu acelasi nume, a fost construita , conform legendei, cu ajutorul unei femei ce a vrut sa-si rascumpere pacatele. Aceasta a carat, timp de 30 de ani, cu carul ei tras de boi, piatra necesara constructiei. Elementele de arta bizantina, imbinate cu cele gotice contureaza bine stiulul arhitecturii moldovenesti din acea perioada. Este ultima biserica zugravita pe exterior si are cele mai multe imagini religioase din tara. Muzeul manastirii contine o vasta si pretioasa colectie de arta medievala.

Manastirea Putna,aflata pe DN2H, la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei, este prima ctitorie a lui Stefan Cel Mare. A fost dotata cu un atelier de caligrafie (unde calugarii copiau carti de cult ), cu un atelier de broderie ( in care se lucra in fir de aur si argint), si cu o scoala de muzica psaltica. Aici se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, adusa de la Constantinopol, precum si craniul Sfantului Ghenadie, mare facator de minuni.

Manastirea Humor, aflata pe DN 17, in localitatea Gura Humorului, este cunoscuta dupa tonalitatile de rosu ce compun cromatica sa. In interiorul ei se gasesc numeroase obiecte de patrimoniu, picturi cu tematica religioasa si reprezentari ale nobililor ce au contribuit la constructia sa.

Manastirea Voronet, DN 17; la 4 kilometri de Gura Humorului, intr-un peisaj fara cusur si fara timp, este locul in care Daniil Sihastru s-a intalnit cu voievodul Stefan.Este unul dintre primele monumente moldovenesti, creata in stil propriu. Albastrul de Voronet ca fundal pentru scenele pictate pe peretii exteriori face ca biserica sa se integreze perfect peisajului natural.

Manastirea Arbore, DN"E, situata in satul Solca, a fost construita din caramida extrasa din carierele din zona. Adaposteste un ansamblu de miniaturi unic in Europa.
Manastirea Bogdana, DN2, situata in localitatea Radauti, este de o frumusete aparte si a fost centrul duhovnicesc al locurilor, aici aflandu-se sediul Episcopiei Radautilor.

Manastirea Dragomirna, la 15 kilometri de Suceava ( DJ 208),sta marturie a iscusintei si dragostei de frumos a moldovwnilor. Ansamblul manastiresc fortificat se gaseste intr-un loc de o frumusete pitoreasca.

In localitatea Suceava, odata centru al Moldovei, se afla Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, loc de pelerinaj pentru crestinii din Romania, si nu numai.

Pe langa manastirile ce au adapostit locuitorii pe timpul razboaielor si i-au indrumat spiritual pe timp de pace, Bucovina este locul unde Stefan cel Mare a stabilit capitala Moldovei. Cetatea de scaun a Sucevei este un obiectiv turistic demn de vizitat. Nu a fost cucerita niciodata in timpul luptelor si a fost principalul element de rezistenta a intregii Moldove. In acest ansamblu arhitectonic este asezata si statuia ecvestra a Lui Stefan cel Mare, statuie ce strajuieste orasul, putand fi vazuta din orice punct, deoarece este asezata la inaltime.

In parcul cetatii de scaun s-a amenajat recent Muzeul Satului Bucovinean, ce prezinta sinteza organizarii si activitatii complexe ale satelor din nordul Moldovei. Gospodariile sunt alcatuite din case si anexe . Cladirile au fost construite dupa modele din satele bucovinene. Parte dintre ele sunt originale si au fost transmutate din locul lor initial. Organizarea acestui ansamblu este o adevarata expozitie de etnografie si folclor.

Va invit sa vizitati Bucovina, o farama de istorie romaneasca nealterata.

Info Mami Autor: G. Dana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.