Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna ziua










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Alte articole pentru mamici / Timp liber

Cu o floare nu se face primavara, dar culorile si mirosul ei ne incanta simturile
« inapoi

Primavara este anotimpul florilor. De toate culorile, cu parfumuri fine sau patrunzatoare, sunt o adevarata bucurie pentru simturi. Pentru a ne bucura de ele zi de zi, le crestem acasa, intr-un apartament, intr-o casa de tara, in gradina sau pe spatiul verde din fata blocului, oriunde gasim putin spatiu .

La jumatatea lunii martie deja incepem sa facem pregatirile. In primul rand, trebuie sa procuram pamant. Putem cumpara de la florarii pamant de turba, foarte hranitor si special tratat pentru apartament. Daca vremea este potrivita, putem sa-l aducem din camp sau de la padure. Acesta din urma trebuie ales cu atentie, cernut si ars la cuptor pentru a fi eliminati eventualii daunatori, care pot ataca radacinile plantelor. Este bine sa procuram din timp si ingrasamant, deoarece in perioada de crestere si inflorire plantele, in special cele de apartament, au nevoie de mai multe minerale. Cel mai eficient este ingrasamantul granulat, deoarece are actiune pe termen lung, pe masura ce se dizolva in apa.

Intai transplantam florile din vechile ghiveche in altele mai mari, potrivite dimensiunilor pe care le va avea planta dupa ce va incepe sa creasca. Aceasta operatiune se face inainte de imbobocire, pentru a nu risca sa pierdem florile.

Apoi ne ocupam de inmultirea lor. Cele mai multe flori se inmultesc usor prin butasi (sectiuni din tulpina plantei batrane). Asfel putem sa punem butasi de muscata, impatiens, trandafiri japonezi, azalee, fucsia, oedera si leandru. Inainte de a planta noii butasi, verificam daca planta este sanatoasa si rupem bobocii pentru a directiona energia plantei spre formarea radacinii. Umplem ghiveciul cu pamantul pregatit si apasam ferm, pentru a scoate golurile de aer. Deasupra presaram nisip, in strat de 1/2 sau 1 centimetru. Facem o gaura cu un plantator (un bat mai gros sau chiar cu degetul) si introducem lastarul. Daca vrem sa asezam mai multi lastari in acelasi ghiveci, avem grija ca frunzele acestora sa nu se atinga. Udam cu jet fin si presaram cateva granule de ingrasamant. Le asezam intr-un loc luminos, cat mai aproape de fereastra, si pastram o temperatura de 18-20 de grade. Cele mai indicate pentru flori sunt balcoanele inchise, deoarece lumina patrunde o mai mare parte din zi.

Sunt plante care se inmultesc prin diviziune (feriga, spatifilium, anthurium). Acestea creeaza o tufa destul de bogata. Scoatem floarea din vas cu tot cu pamant. Despartim radacinile in doua, cel mult 3 buchete pe care le plantam separat in alte ghivece. Si acestea trebuie udate si asezate la caldura si lumina.

Cea mai raspandita modalitate de obtinere a florilor este insamantarea. Semintele pot fi cele stranse de noi sau procurate de la magazinele de profil. Folosim acelasi tip de pamant iar pentru insamantare urmarim instructiunile de pe pachet. Semintele mai mari le acoperim cu un strat de pamant de 1 centimetru. Cele mai mici le lasam la suprafata, dar acoperim vasul cu folie de plastic pana in momentul incoltirii, pentru a pastra umiditatea solului. Cand apar primele rasaduri, le asezam la lumina (daca se poate, pe pervazul geamului). Dupa ce mai cresc si le apar 3-4 frunzulite, trebuie sa le rarim, pentru a le permite dezvolatarea. Abia cand pot fi considerate pui de planta si cand vremea este destul de potrivita ca temperatura, le transplantam, in alt ghiveci sau in gradina. Trebuie sa avem mare grija la aceasta operatiune, deoarece radacinile sunt foarte firave si se pot deteriora.

Plantarea bulbilor este o alta operatiune ce se desfasoara primavara. Cele mai interesante flori cu bulbi sunt begoniile. Acestea au nevoie de pamant mai bogat in minerale, de aceea obligatoriu de alaugam ingrasamant pe toata perioada vegetatiei. Cand ajung la 15-20 de centimetri pot fi scoase afara, dar trebuie ferite de contactul direct cu razele soarelui.

Este o munca destul de migaloasa, care necesita timp. Dar daca este facuta cu placere, vom avea toata vara o simfonie de culori, chiar daca locuim la casa sau la bloc.

Info Mami Autor: G. Dana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.