Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna ziua










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Alte articole pentru mamici / Sanatate

Despre dintisorii copilului, igienta dentara si remedii
« inapoi

Primul dinte apare de regula intre luna a 6 - a si a 10 - a de viata. In aceasta
situatie copilul va avertizeaza de o nua schimbare, isi baga degetele , mainile sau chiar jucariile in gurita, saliveaza abundent, se poate intampla sa nu doarma bine, sa fie agitat sau nemultumit. Desi specialistii nu gasesc o legatura intre eruptia dentara si nervozitatea copilului, mamele asociaza acest lucru si spun ca in preajma aparitiei primilor dinti copilul
devine agitat, somnoros sau din contra nu doarme.

Un remediu foarte bun impotriva durerilor de dinti este:
- radacina de stanjenel care se gaseste in farmacii. Copilul o mesteca cu placere ,saliva favorizand eliberarea unei substante alcaloide cu efect anestezic;
- incercati sa ii masati cu miscari circulare gingiile. Masajul ii face foarte bine si ii calmeaza gingiile;
- puteti sa folositi un pic de decoct cu miere du petale de trandafir atunci cand il masati.
- dupa ce iau iesit primii dintisori (incisivii) copilul poate sa fie foarte nelinistit, se poate amesteca o lingurita de ulei de migdale dulci cu o picatura de cimbru si oregano (se gasesc in magazile naturiste), puneti amestecul pe un deget si masati-i gingia de cateva ori pe zi.
- Exista si inele de plastic speciale pentru dinti si care se pun la frigider, ar trebui sa le evitati. Mult mai bun este sa ii dati sa suga o bucatica de gheata infasurata intr-o batista sau intr-o lingurita de argint sau din material inoxidabil.
- Ee asemenea, gelatina (cea fara zahar care favorizaeza cresterea dintilor) ar trebui sa fie cosiderata mai mult ca medicament. Mult prea multe aplicatii sunt nocive.

Concomitent cu eruptia dintilor, copilul poate sa inceapa sa aiba febra. La aceasta varsta febra nu este neaparat legata de aparitia dintilor. Sistemul imunitar al copilului poate fi slabit astfel incat cauza febrei trebuie sa fie elucidata.

Primii doi dinti (incisivii mediani) erup intre 3 si 18 luni. Timpul dintre aparitia primului dinte si celui de al doilea este de 8 - 10 zile.

Ceilalti urmeaza in mod regulat in felul urmator:
- dupa doua luni de la prima eruptie, apar incisivii mediani superiori;
- dupa alte doua luni apar cei patru incisivii laterali, intai inferiori si apoi cei superiori;
- dupa alte doua luni urmeaza primii molari inferiori;
- dupa inca doua luni apar caninii;
- si dupa inca doua luni apar molarii superiori.

De cum apar dintisorii trebuie sa preveniti aparitia cariilor. Nu este bine sa ii dam suzeta copilului inmuiata in zahar, miere sau alte substante care nu fac decat sa atace smaltul dintilor. Dintii de lapte se distrug daca interiorul gurii este adesea foarte dulce: se vor caria foarte curand dupa aparitie. Atunci cand dintii sunt putini: 4 sau 8, treceti peste ei cu o periuta moale
de sus in jos pe plan vertical si viceversa. Un alt sistem pentru spalare dintilor copilului este sa amestecati un pic de sare fina cu ulei de masline, se intinde pe periuta si il spalati dupa care
clatiti bine.

La nastere copilul nu are dinti, dar muschii circulari puternici ai obrajilor ii permit sa suga alimente lichide. Atunci cand apar primii dinti de lapte, treptat muschii circulari ai obrazului se atrofiaza si forta obrajilor se muta spre buze care se adapteaza la presiunea linguritei pentru a mesteca.

Diferitele stari pe care le manifesta copiii atunci cand le apar dintii demonstreaza faptul ca fiecare copil are o perioada a sa de acomodare cu mancarea solida. Alegerea este individuala, bazata pe observarea si prezenta unui aparat bucal suficient de matur pentru a se face trecerea de la lapte la o mancare mai consistenta. Este daunator si absurd sa ii administrati mancare solida inainte sa ii apar primii dinti.

Nu uitati ca o alimentatie sanatoasa contribuie la formarea dintilor puternici. In jurul varstei de 2 ani ar fi bine sa mergeti cu copilul la dentist pentru un control, in acest fel copilul se obisnuieste cu dentistul.

Dintii de lapte incep sa cada de regula dupa varsta de 5 sau chiar 6 ani. Daca incep sa cada mai devreme de 5 ani inseamna ca este o problema.

Info Mami Autor: P. Oana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.