Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna seara










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Copii intre 4 ani si 8 ani / Utile

Despre copii si jucarii sau - Ce jucarie ii cumpar copilului meu? -
« inapoi

Copiii iubesc jocurile si jucariile. Ei nu le considera obiecte neinsufletite, de care se folosesc, ci prieteni adevarati, cu emotii si sentimente, parteneri de joaca ce sunt mereu acolo pentru ei.

De multe ori, ca parinti, nu stim sa alegem pentru cei mici jucarii utile, care sa le dezvolte abilitatile. Le cumparam doar pentru ca sunt la moda, pentru ca le are si copilul prietenilor nostri sau pentru ca am vazut reclama la tv.

Copiii nu invata din carti, ci cu ajutorul jucariilor, de aceea este foarte important sa le alegem in functie de varsta si de ce pot invata piticii nostri cu ajutorul acestora. Cind cumparam o jucarie, ar fi indicat sa ne punem o serie de intrebari cu privire la aceasta:

- Se va juca copilul meu cu jucaria mai mult timp, sau o va arunca intr-un colt dupa jumatate de ora? Preferintele copilului trebuie sa fie pe primul loc, deoarece nu noi, parintii, ne jucam cu ele.

- Este sigura pentru copil? Sunt jucarii ce au specificata pe ambalaj categoria de varsta careia se adreseaza. Dar, cum stim cu totii, de multe ori ce scrie pe ambalaj este diferit de continut. Verificati cu atentie jucaria, pentru a nu pune in pericol securitatea copiilor.

- Cum il poate ajuta jucaria aceasta pe copilul meu? Va invata ceva nou cu ajutorul ei? O jucarie educativa capteaza atentia celui mic, il ajuta sa-si imagineze situatii noi pe care, mai apoi, sa le rezolve.

- In ce jocuri poate fi folosita? Daca se foloseste in jocuri de grup, atunci trebuie sa-i asigurati parteneri de joaca (parinti, frati, copii de aceeasi varsta). Daca sta mai mult singur, atunci ii va fi mai utila o jucarie cu care sa poata sa interactioneze.

- E baiat. Ii cumpar masinuta? Nu. Este posibil ca si baietilor sa le faca placere insiruirea margelelor sau tesutul la gherghef, cum e posibil ca si fetitele sa fie incantate de un set Lego sau o masinuta.

Alegerea unei jucarii potrivite presupune cunoasterea copilului si transformarea jocului intr-o adevarata experienta de invatare.

In aceeasi ordine de idei, jucariile trebuie sa permita celui mic o dezvoltare graduala, de la usor la greu, de la simplu la complex. Nu este indicat sa-i oferim copilului un puzzle de 150 de piese daca, in prealabil, nu le-a exersat pe cele de 12, 30, 50 si 100 de piese. De asemenea, dupa ce rezolva unul de 100 de piese, cel de 30 nu ii va aduce nicio achizitie.

Consider necesar sa ne axam si pe inclinatiile pustilor. Astfel, putem sa-i oferim jucarii care sa-i dezvolte aptitudinile. Imi permit aici o clasare a jucariilor. Putem avea jucarii:

- ce dezvolta motricitatea. Acestea ar fi indicat sa fie procurate in functie de spatiul de joaca disponibil, de la baloane, jocuri de incastrare si manipulare, la triciclete, biciclete cu roti ajutatoare sau simple, role si pana la zmee;

- ce dezvolta creativitatea si imaginatia. Ii ajuta pe cei mici sa alcatuiasca modele ale lumii inconjuratoare, dar in varianta proprie, in functie de nivelul de dezvoltare a imaginatiei fiecaruia. Aici putem include culorile, cariocile, acuarelele, tempera, plastilina, lutul, margelele, perforatoarele cu forme,instrumentele musicale;

- ce dezvolta afectivitatea. Ii inspira ce copii sa-si exprime sentimentele, de orice fel ar fi ele. Observand modul in care reactioneaza cu acestea, putem afla fricile, temerile, dar si bucuriile copilului. In aceasta categorie intra jucariile de plus, papusile, marionetele, lutul, plastilina.

- ce dezvolta imitatia. Copilul reproduce comportamentul adultilor, exersindu-si astfel rutinele: imbracatul, spalatul, asezarea mesei etc. Astfel de jucarii se vand separat sau in kit-uri: casuta papusii, bucataria, garajul, ferma, etc.

- ce dezvolta capacitatile senzoriale si intelectuale. Aceasta functie o au toate jucariile, deoarece mecanismele gindirii si simturile sunt folosite in toate jocurile. Totusi, sunt si jucarii special create pentru a-l pune pe cel mic in situatii problema: jocuri de asamblare, de constructie, de clasare, de ordonare, tablite magnetice cu cifre si litere.

Dupa cum stim cu totii, jucariile vin in contact permanent cu copilul, de aceea igiena acestora este foarte importanta. Curatarea sau spalarea lor (dupa caz), trebuie facuta periodic. Iar cand cel mic se plictiseste de ele, le curatam, le impachetam si le depozitam la indemana. S-ar putea sa le ceara din nou... sau nu. Si-atunci? Ce facem cu ele daca nu le mai folosim? Le donam. Sigur sunt copii care isi doresc jucarii, dar parintii nu si le pot permite. In acest mod veti face un alt copil fericit, iar micutul dumneavoastra va invata sa daruiasca si sa aprecieze multumirile pe care le primeste. Asa vom exersa impreuna sa ne educam egoismul si vom avea posibilitatea sa exersam voluntariatul.

Ca o concluzie. Intr-adevar, copiii au nevoie de jucarii, le iubesc si ar vrea sa aiba cat mai multe. Totusi, cele mai folositoare jucarii raman .... parintii. S-ar juca cu noi mereu, dar nu intotdeauna avem timpul sau dispozitia necesara pentru asta. De aceea, putem macar sa avem grija ce fel de jucarii ii procuram copilului nostru.

Info Mami Autor: G. Dana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.