Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna dimineata










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Alte articole pentru mamici / Utile

Cum sa ne chibzuim bugetul. Ceteva sfaturi utile pentru o viata financiara mai buna
« inapoi

Traim intr-o perioada destul de grea din punct de vedere financiar. Salariile sunt modeste, iar necesitatile pentru un trai confortabil costa destul de mult.

Aparitia copiilor, dorinta de un spatiu de locuit mai mare, de o masina mai buna, de niste haine mai frumoase, de vacante si concedii relaxante si multe altele, duc la senzatii de grija si depresie.

Trebuie sa fim realisti si sa ne gandim ca este timpul sa invatam sa ne chibzuim cat mai bine bugetul.

In acest articol voi incerca sa ofer cateva sfaturi simple, dar eficiente pentru a fi mai atenti cu banutii vostri.

1. Este bine sa incepem cu LISTA DE CHELTUIELI. Personal folosesc aceasta metoda de ceva timp si de cateva ori am ramas uimita cand am tras linie la sfarsit de luna si am vazut pe cate “prostioare” am dat banii. Eu folosesc o agenda (puteti folosi si un program pe PC, precum Excel) in care notez zilnic cati bani am in buzunar, pe ce i-am cheltuit (pe categorii: rate, utilitati, mancare, dulciuri, tigari, petshop, motorina, imbracaminte, incaltaminte si accesorii, cosmetice si consumabile, lucruri pentru casa si altele). Notati absolut orice cheltuiala, chiar si o gumita sau o punga de 30 de bani. La sfarsit de luna trageti singuri concluziile si luna urmatoare fiti mai chibzuiti!

2. LISTA DE CUMPARATURI. Inainte de a merge la shopping, realizati o listuta cu ceea ce trebuie sa cumparati. Aveti grija sa notati absolut tot si sa mergeti direct la raioanele cu produsele de pe lista. Eu, recunosc, nu reusesc sa respect lista de fiecare data, dar lucrez la acest aspect. Un sfat foarte important, sa mancati bine inainte sa mergeti la cumparaturi !
Inainte sa cumparati ceva doar pentru ca ati vazut la vecina sau e la promotie, ganditi-va de doua ori daca acel lucru chiar va este necesar!

3. ORDINEA PRIORITATILOR. A venit “sfanta” zi de salariu, asa ca inainte de toate aveti grija la prioritati. Noi mai intai platim utilitatile, rata la masina, cumparam carne, legume si fructe sa avem congelatorul plin, cosmetice si consumabile (daca cele pe care le avem in casa sunt pe cale sa se termine – detergent, sapun, sampon, scutece etc.) si abia apoi cheltuim pe lucrurile mai putin importante intr-o casa (sucuri, dulciuri, cafea, tigari etc.)

4. ELECTRONICELE SI ELECTROCASNICELE – cu cat mai vechi, cu atat mai mare consumul. Faceti un efort finaciar si cumparati aparaturi pentru casa cu clase energetice mai bune. In timp va rezulta un consum mai redus de energie electrica, apa, gaze si chiar veti economisi timp pretios!

5. HAINELE, INCALTAMINTEA. Personal prefer magazinele cu haine mai ieftine. Aleg sa dau 100 de lei pe o rochita, decat 300 pe o alta rochita de firma. Poate ca nu procedez bine, dar ma plictisesc repede de hainute, iar moda se schimba de la an la an. In schimb sotul prefer sa dea mai multi bani pe un lucru de firma care sa il tina 2-3 sezoane. Decideti dumneavoastra cum e mai bine pentru familie si buget!

6. DETALIILE. Acordati putina atentile la detalii si veti face economie. Nu lasati luminile, televizorul, calculatorul in functiune daca nu aveti nevoie atunci de ele. Apa nu trebuie lasata sa curga daca nu o folosim. De exemplu, cand ne spalam pe dinti putem inchide robinetul pentru cele 2 minute obligatorii pentru curatarea danturii. Evident, nu vom exagera cum se facea pe timpuri, cu apa pastrata in cada de la baia copiilor folosita ulterior la aruncarea in wc sau sa clatim vasele in lighian. Totusi vrem sa avem o casa curata si sa fim sanatosi… Bateriile care picura, tevile usor fisurate, bazinele wc care curg sau peretii cu fisuri fine se repara sau se schimba cat mai din timp; mai tarziu e foarte posibil sa nu mai poata fi reparate si vor trebui investitii financiare mai mari.

In concluzie, trebuie sa invatam sa ne autoeducam; lucrurile marunte fac diferenta. Invatati si invatati-i si pe cei mici ca este necesar sa va chibzuiti bugetul pentru un viitor mai bun!

Info Mami Autor: O. Florentina

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.