Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ?










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Copii pana la 1 an / Utile

Comunicarea, dezvoltarea sociala si pragurile primei luni a nou-nascutului
« inapoi

Se stie ca bebelusul nu va fi in stare sa vorbeasca o perioada de timp, dar oare nu ar putea fi o compensare sa va uitati la el si sa intelegeti ca pentru a comunica trebuie sa va bazati temporar pe altceva decat pe cuvinte ? Veti descoperi in curand ca micutul are cateva metode diferite de a comunica in primele sale luni de viata.

Plansul - acesta este singurul mod prin care copilul isi poate verbaliza nevoile si sentimentele. Toti bebelusii pot si trebuie sa planga pen ca acest lucru ii ajuta sa primeasca ingrijirea de care au nevoie. Adultii in schimb au un puternic imbold de a raspunde atunci cand un copil plange, facand aceasta forma de comunicare una extrem de fireasca. Raspunzand intr-un mod afectuos la plansul copilului il ajutati sa se simta in siguranta in noul sau mediu. Este adevarat ca prea multe lacrimi sunt greu de suportat. Daca ati verifica in minte lista cu nevoile lui si acesta este uscat, satul si linistit inseamna ca are nevoie de putina mangaiere. Chiar daca plange cateva minute este posibil sa aiba doar nevoie doar de o perioada de repaus fara nicio stimulare. Uneori este normal sa nu stiti de ce plange. Daca plange mult este indicat sa luati o pauza. Lasati-va partenerul sa preia responsabilitatea pentru un timp sau lasati copilul singur cateva minute intr-un loc sigur. De obicei in primele saptamani copilul plange mai mult ajungand la aproximativ 3 ore pe zi la varsta de 6 saptamani si apoi mai putin pana la o ora pe zi la varsta de 3 luni.

Limbajul timpului - in timpul primelor saptamani micutul comunica prin limbajul trupului. De exemplu, atunci cand este treaz si vioi el realizeaza un contact vizual cu voi cercetandu-va chipul cu atentie. In cazul in care micutul considera ca sunt prea multi stimuli in jurul sau va reactiona prin intoarcerea capului, inchinzand ochii sau devenind iritat. Desi nou- nascutii nu au prea multe modalitati prin care sa raspunda, ei sunt capabili sa primeasca informatii si sa interpreteze semnalele nonverbale pe care le trimiteti, cum ar fi expresia fetei sau felul in care il tineti in brate.

Dezvoltarea sociala
Principalul eveniment social din viata copilului este sa va cunoasca. In timp ce incercati sa va intelegeti copilul acesta isi foloseste toate simturile sa se familiarizeze cu mirosul, cu sunetul vocii, cu chipul si atingerea voastra.

Atasamentul - de fiecare data cand va hraniti copilul, ii schimbati scutecul, reactionati atunci cand plange sau pur si simplu il tineti in brate, stabiliti un model de disponibilitate constanta la nevoile sale. Acest lucru creeaza o legatura de incredere si siguranta intre voi doi, representand piatra de temelie pentru dezvoltarea sociala timpurie a micutului ca si un tipar pentru interactiunile ulterioare cu lumea inconjuratoare. In calitate de parinte vei reprezenta caminul pentru copilul care se va intoarce in mod repetat de-a lungul anilor pentru confort, ajutor si sustinere. Pentru multe femei alaptarea este un mod natural de a stabili o legatura cu nou-nascutul, deoarece ii acopera toate nevoile dintr- odata, mancare, caldura, confort si siguranta. Veti stabili in continuare o legatura cu bebelusul atunci cand il hraniti cu bibetonul sau cand faceti oricare dintre activitatile care presupun ingrijirea lui. Modul in care tratati cu dragoste si grija copilul ii va transmite un sentiment de siguranta. Aceasta conexiune are loc repede la unele persoane decat la altel .

Daca nu va simtiti atasata imediat, inca din prima zi, de copil nu este cazul sa va faceti prea multe griji deoarece este vorba despre o noua persoana in viata voastra indiferent cat de mica este. Pe masura ce petreceti mai mult timp impreuna si incepeti sa va cunoasteti reciproc trasaturile si caracteristicile, veti dezvolta relatia unica si aceasta se va consolida in lunile si anii care vor urma. In plus, dupa nastere multe mame au o usoara stare de melancolie pe langa oboseala si discomfort. Daca dupa cateva saptamani nu incepeti sa va simtiti bine si sa fiti mai implicata in rolul de parinte discutati cu medicul de specialitate despre un tratament adecvat.

Primul zambet - este nevoie de timp pentru a aparea un zambet si veti putea observa pe parcursul acestei primei luni ca bebelusul zambeste uneori in timp ce doarme sau dupa ce este hranit. Pe la varsta de 4 saptamani zambetul micutului poate evolua mai mult implicand in cea mai mare masura ochii, acesta va veni la cateva secunde dupa ce va auzi vocea voastra sau va simte atingerea. Luna urmatoare veti astepta narabdatoare sa vedeti zambetele care infloresc pe toata fata sugarului ca raspuns la zambetele voastre.

Pragurile primei luni
In aceasta prima luna nou-nascutii vor deprinde urmatoarele abilitati :
- isi intorc capul dintr-o parte in alta;
- isi tin capul ridicat pentru cateva secunde atunci cand stau pe burtica;
- isi aduc pumnii catre fata;
- repereaza fata umana si posibile imagini;
- urmaresc cu privirea obiectele in miscare aflate in raza lor vizuala (ochii li se pot incrucisa la aceasta varsta, deoarece muschii acestora nu sunt inca dezvoltati);
- isi pot intoarce capul dupa voci cunoscute sau sunete.

Info Mami Autor: P. Ana Maria

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.