Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna ziua










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Alte articole pentru mamici / Dieta si alimentatie

Ce dulciuri le putem oferi copiilor? Care sunt sanatoase?
« inapoi

Ca si parinti incercam sa evitam pe cat posibil situatiile in care micutul nostru ne trage de maneca sa cumparam dulciuri. Noi ca parinti stim perfect ca dulciurile nu sunt bune pentru copii. Chiar daca dorim cu ardoare sa evitam dulciurile, se mai gaseste cate o bunicuta sau cate un bunic care sa-si rasfete nepotelul preferat cu dulciuri de toate felurile si culorile. Dar oare putem gasi alternative sanatoase la dulciurile nesanatoase? Din batrani stim ca preferinta pentru dulciuri este innascuta. Se pare ca gustul dulce aminteste de gustul lichidului amniotic, in timp ce altii sustin ca de fapt laptele matern ar sta la baza preferintei pentru dulce mai tarziu. Cand se vorbeste despre dulciuri se face in general referire la produsele procesate care contin zahar: bomboane, jeleuri, acadele, dropsuri, prajituri, biscuiti etc. cumparate sau facute in casa. Aceste dulciuri cumparate nu sunt recomandate copiilor cu varsta sub 2 ani. Pe de alta parte se spune ca daca oferi dulciuri prea devreme, copii vor fi predispusi sa consume o cantitate mai mare de dulciuri mai tarziu.

Cand si cum oferim dulciuri copiilor nostri? in locul dulciurilor cu zahar putem oferi copiilor nostri fie fructe, fie asa numitele dulciuri sanatoase. Dulciurile sanatoase sunt acelea care pe langa faptul ca satisfac dorinta de dulce au si o valoare nutritiva importanta. Atunci cand cumparam dulciurile din supermarketuri este bine sa citim lista ingredientelor avand in vedere ca anumite alimente pot contine cantitati importante de zahar, cum ar fi fructele confiate, anumite produse pentru copii care se gasesc si in farmacii cereale, biscuiti etc. In cazul fructelor este de preferat sa optam pentru fructe proaspete sau uscate, doar deshidratate care pastreaza o mare parte din proprietatile fructului in stare naturala. Fructele confiate sunt fructe uscate pregatite intr-o solutie de glucoza sau zahar pentru a le face cat mai dulci, dar fara a mai fi sanatoase pentru sanatatea micutilor nostri. De asemenea este bine sa ii invatam pe copii nostri de cand sunt mici care sunt dulciurile sanatoase si faptul ca acestea se servesc cu moderatie.

In ceea ce priveste momentul in care oferim dulciuri copilului, trebuie sa fim extrem de atenti care este primul dulce din viata lui. Un compromis ar fi ca dulciurile sa fie servite la interval de cel putin o ora dupa masa principala pentru a oferi timp sufiecient organismului sa raspunda noii solicitari. Este recomandat ca dulciurile sa fie mancate in prima parte a zilei pentru ca alimentele dulci provoaca energie care va fi astfel consumata pe parcursul intregii zile. De cate ori nu am patit-o ca atunci cand mergem cu copilul la cumparaturi sa trecem din greseala pe la raionul cu dulciuri? Poate trecem cu voie sau fara voie, important este sa ne abtinem ferm pe situatie si sa discutam cu micutul ca cel mai bine este sa manance un fruct bun si praospat care este mult mai sanatoas pentru burtica lui. Micutii de ei nu sunt vinovati. Dar cand vad la tv cate o reclama la un produs dulce isi doresc cu ardoare sa-l manance.

Recalmele de la tv ne fac in asa fel incat sa cumparam acele produse. Poate noi nu, dar intotdeauna este cineva care vrea sa indulceasca micutul. Dar si la gradinita au inceput sa serveasca dulciuri nesanatoase, si astfel copilul crede ca este ceva bun iar acasa cere la fel. In acest caz ce am putea face? Pur si simplu incercam sa avem o discutie deschisa cu copilul nostru. Multi copii care aud ca daca mananca mult dulce ajung la stomatolog, un timp nu mai cer dulciuri, de frica dentistului. Dar pe urma uita, mai vad la alti copii si isi reaiau prostul obicei sa bata din picior pentru a obtine ceva dulce. Mai bine incercam impreuna cu micutul nostru sa preparam impreuna ceva bun, dulce si praospat acasa. In acest fel va invata ce inseamna un dulce sanatos.

Info Mami Autor: M. Iuliana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.