Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ?










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Alte articole pentru mamici / Dieta si alimentatie

Alimentatia corecta. Cum si cat consumam. Capitolul 1.
« inapoi

Pe parcursul anilor, de cand am copii, am citit diverse articole despre alimentatie, vitamine, minerale etc. Recunosc ca mi-ar placea sa mananc de toate fara grija de a ma ingrasa sau mai rau, sa-mi afecteze sanatatea. Dupa nastere / nasteri mai exact, am incercat sa imi mentin “un echilibru” in ceea ce priveste alimentatia. De cele mai multe ori nu reusesc sa am un program de masa insa atunci cand mananc incerc sa mananc sanatos, cu cap, astfel incat sa-i dau organismului meu tot ceea ce are nevoie. Astfel am descoperit cartea d-nei dr. Mihaela Bilic “Traiesc deci ma abtin” de unde am cules foarte multe informatii utile atat pentru mine cat si pentru copii. Asa am inteles ca nu toate alimentele se pot combina intre ele, ca trebuie sa avem grija cum mancam si cat mancam. Nu trebuie sa tii o dieta, poti manca orice atat timp cat este sanatos si nu exagerezi.

Multe dintre noi cerem sfaturi cunostinetelor, prietenilor pentru a slabi sau retete si diete, insa este gresit pentru ca nu tot ce este potrivit pentru o persoana poate fi si pentru o alta ... depinde de timpul nostru de organism, as zice eu. Asa ca nu intarziati sa cereti sfatul unui nutritionist care va va ajuta .

1.Carnea

Curcanul si puiul - campioni la categoria alimente pentru slabit. Portia corecta si continul caloric.

Portia de carne ar trebui sa fie aproximativ cat o palma (cat un pachet de carti mai exact).
Muschiul de vita = 240 calorii (9 g grasime) / muschiul de porc = 210 calorii (6 gr grasime ) / pulpa de miel = 230 calorii (9 g grasime) / piept pui / crcan = 190 calorii (2 g grasime) / pulpa pui / curcan = 210 calorii (6 g grasime).
150 de grame de roa-st beef (friptura de crane de vita foarte putin fripta) aduc un aport de 20% din necesarul zilnic de fier la femei si 25% din necesarul zilnic de fier zilnic la barbati.

Carnea se poate asocia cu legume, cu glucide si cu produse care cresc aciditatea gastrica pentru ca proteinele se digera usor in mediul acid. Carnea de vita este la fel de grasa ca cea de porc daca comparam bucatile de muschi sau pulpa. Nu se foloseste ulei atunci cand se gateste carne si nu se prajeste. Ar trebui sa evitam mezelurile insa in cazul in care consumam nu trebuie sa mancam mai mult de 3-4 felii , adica 100 de grame, care are 250 de calorii.

Ideal ar fi sa nu depasim: 3 portii de carne rosii pe saptamana / 5 portii de carne alba pe saptamana / 3 portii de mezeluri pe saptamana.

2. Pestele si fructele de mare

Exista 2 tipuri de peste:
- peste slab: 5-7 grame grasime la 100 de g;
- peste gras: 10 grame grasime la 100 g.

Fructele de mare sunt de 2 feluri: crustacee si moluste .

Portia de peste gras ar trebui sa fie cat o palma iar portia de peste slab cat o mana. Fructele de mare, o portie = 2 pumni .

1 portie de peste slab = 180 g = 200 calorii (3 g grasime)
1 portie de peste gras = 150 g = 24 - calorii (11 g grasime)
1 portie fructe de mare sau peste afumat = 100 g = 150 calorii (2 g, respectiv 8 g grasime ).

Pestele se poate consuma cat de des. Se poate asocia cu glucide lente (cartofi, orez, mamliguta) si cu legume.

3. Oul

1 ou=80 calorii.
Portia corecta este de 2 oua. Nu trebuie sa consumam mai mult de 2 - 4 oua pe saptamana. Oul poate fi asociat cu legumele.

4. Produsele lactate si laptele

Portia corecta :
1 pahar lapte 15% = 250 ml = 100 calorii;
1 iaurt natural de baut 1% = 330 ml = 100 calorii;
1 borcanel iaurt 3% = 150g = 95 calorii;
1 portie de telemea, urda, cas, riccota = 3 degete = 200 calorii;
1 portie cascaval = 2 degete = 50 g = 170 calorii;
1 cub unt = 10 g = 80 calorii;
2 linguri parmezan = 7g = calorii;
1 lingura smantana 12% =50 calorii.

Prodesele lactate se conuma zilnic, de doua ori pe zi insa trebuie sa fie cu continut mic de grasime. Se pot asocia cu fainoasele, cereale, musli sau fructe. (sursa: cartea "traiesc deci ma abtin" )

Info Mami Autor: P. Oana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.