Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ?










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Alte articole pentru mamici / Sanatate

Afectiuni si probleme comune, copii si medicatia, febra si durerea, tusea si congestia
« inapoi

Printre nenumaratele provocari pe care le intampina un parinte se numara si grija pe care trebuie sa o acorde copilului in perioada de boala sau atunci cand apar urgente medicale. Acest lucru va poate speria dar din fericire, adevaratele urgente medicale sunt destul de rare la bebelusi. Cum copilul vostru nu va poate spune prin cuvinte cand il doare ceva, este destul de greu sa faceti diferenta intre afectiunile serioase si cele comune care pot fi tratate acasa.

Bolile sunt de obicei mai frecvente in primul an de viata, pentru ca nou-nascutul este inca mic iar dezvoltarea nu este completa. Aceasta se confrunta cu un mediu nou plin de elemente necunoscute pe care nu le-a intalnit in uter, ai caror purtatori sunt oamenii, animalele sau diversi germeni. Pe masura ce bebelusul se dezvolta iar sistemul imunitar devine mai puternic si se adapteaza mediului, frecventa bolilor scade. Cu cat veti cunoaste mai bine copilul veti intelege mai usor cand aveti de-a face cu o afectiune minora si cand trebuie sa apelati la doctor. Veti ajunge sa recunoasteti mai bine decat oricine pana in cele mai mici detalii afectiunile lui prezente sau anterioare. Veti observa, de exemplu, daca micutul este mai agitat decat in mod normal sau daca si-a schimbat obiceiurile in privinta alimentatiei sau a somnului.

De asemenea, va puteti da seama cand copilul este mai putin activ sau are mai multa nevoie de atentia voastra. Sunteti un membru important al echipei care trebuie sa aiba grija de el atunci cand este bolnav. In majoritatea cazurilor voi decideti daca afectiunea poate fi tratata acasa ori daca este cazul sa sunati medicul sau sa mergeti la urgenta. Puteti ajuta pediatrul sa depisteze problema atunci cand copilul vostru nu este in apele sale. De asemenea, jucati un rol important in tratarea copilului bolnav: trebuie sa stiti sa ii administrati medicametul, sa intelegeti ce schimbari aveti de urmarit, ce alimente trebuie evitate si sa decideti cand se poate intoarce in colectivitate. Nu uitati: instinctul unui parinte ii spune intotdeauna cand copilul sau este bolnav - aveti incredere in instinctul vostru.

Copii si medicatia
Un parinte isi pune deseori intrebarea daca unui bebelus bolnav i se pot administra medicamente. Cand te doare capul, spre exemplu, cel mai usor si eficient este sa iei un analgezic. Dar cum stau lucrurile in privinta copilului? Cand vine vorba de medicatie indiferent daca ne referim la adulti sau la copii trebuie sa punem in balanta beneficiile si riscurile.

Daca exista medicamente care joaca un rol important in vindecarea copilului, multe altele pot fi daunatoare. In plus, aproape toate medicamentele au efecte secundare. De aceea, este important sa faceti o alegere inteleapta - daca si ce tip de medicatie veti folosi. Medicamentele eliberate fara reteta nu se recomanda in cazul unui copil a carui stare de sanatate este in general buna. Daca folositi medicamente neprescrise alegeti-le pe cele destinate copiilor. Administrati-le doar daca este necesar si asa cat va indicat pediatrul.

Iata cum trebuie sa procedati pentru administrarea unui medicament: bebelusul e mai dispus, de obicei, sa ia medicamentul inainte de a fi hranit, plasati medicamentul inspre obraz - in felul acesta ii va fi greu sa il scuipe, nu folositi sticlute sau pipetele de masura ale medicamentului in alte scopuri, evitati medicamentele mesticabile la copii sub 2 ani, continuati medicatia conform instructiunilor, chiar daca are un gust neplacut sau sintomele nu se amelioreaza. Pentru a fi eficient tratamentul cu antibiotice trebuie luat pana la final.

Febra
Daca nou-nascutul are mai putin de 3 luni si are temperatura rectala mai mare de 38°c , sunati de urgenta medicul. Daca are o stare febrila, dar se simte bine medicatia nu este necesara. Daca are febra si nu se simte bine, paracetamolul, panadolul sau altele este in general considerat sigur pentru copii sub 6 luni. Pa langa ameliorarea disconfortului provocat de febra, paracetamolul ajuta si la calmare durerilor de ureche sau la ameliorarea afectelor unui vaccin. Ibuptofenul, advil, montrin sau altele, un alt calmant este sigur pentru copii peste 6 luni desi poate agrava boala afectand tractul digestiv. Consultati medicul inainte sa administrati medicamente unui copil care sufera de o boala cronica (cum ar fi afectiuni ale rinichilor sau astmul).
Tusea si congestia - cand copilul tuseste sau are nasul infundat, sunteti tentata sa alegeti unul dintre medicamentele pentru tuse sau raceala disponibile in farmacie, dar cercetarile au demonstrat ca nu sunt foarte eficiente in cazul bebelusilor. Pot exista efecte secundare serioase, chiar daca sunt destul de rare. O alternativa mai sigura si mai eficienta pentru nasul infundat poate fi folosirea picaturilor nazale saline care ajuta la dizolvarea mucusului sau utilizarea unei pipete nazale pentru indepartarea secretiilor din nasul bebelusului.

Precautii - cand ii administrati copilului medicamente trebuie sa respectati urmatoarele instructiuni:

Administrati doza corecta - medicamentele pentru copii sunt deobicei sub forma lichida si au diferite concentratii, in functie de posologia individuala. Respectati indicatiile din prospect cu atentie astfel in cat sa administrati doza corecta. Adesea pentru copii sub 2 ani, prospectul recomanda ca dozarea sa urmeze instructiunile medicului pediatru. Daca stiti greutatea copilului, puteti folosi acel lichid.

Evitati supradozarea - nu administrati copilului mai multe medicamente cu acelasi ingredient activ, cum ar fi un calmant de durere si un descongestionand, pentru ca duce la o supradozare accidentala. Unii parinti alterneaza calmantele precum paracetamolul si ibuptofenul, dar trebuie sa fiti atenta cu aceasta practica. Fiecare medicament necesita un interval specific intre doze. Incercati sa pastrati o balanta intre cele doua, riscati sa le supradozati neintentionati.

Evitati aspirina- ea nu este permisa in cazul copiilor sub 2 ani. In general, nu se recomanda persoanelor sub 18 ani fiind asociata cu o maladie grava numita sindromul Reye care poate afecta creierul si ficatul. Apar riscuri si in cazul utilizarii aspirinei pentru tratarea simptomelor bolilor virale, precum gripa si varicela. Cum simptomele unei afectiuni virale nu se pot distinge intotdeauna usor de o boala nevirala, expertii recomanda excluderea totala a aspirinei in cazul persoanelor sub 18 ani, cu exceptia capului in care este prescrisa de catre pediatru.

Daca aveti intrebari referitoare la medicatia copilului, sunati pediatrul. In felul acesta veti evita riscurile inutile. Daca bebelusul are stari de voma sau dezvolta o eruptie dupa administrarea unui medicament, sunati pediatrul de urgenta.

Info Mami Autor: P. Ana Maria

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.