Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ?










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Alte articole pentru mamici / Sanatate

Vara, arsurile solare sunt foarte periculoase pentru organism
« inapoi

Pentru ca vara se apropie cu pasi repezi, si pentru ca temperatura va trece de 40 de grade, trebuie sa fim pregatiti sa ne protejam pielea de arsurile solare. Perioadele in care putem sa stam la soare, fara ca pielea noastra sa fie afectata sunt: dimineata, intre 8 si 10 si dupa-amiaza, intre 17 si 20. In perioada amiezii soarele este prea puternic, iar razele ultraviolete pot provoca arsuri chiar si de gradul II. Trebuie sa avem grija si de hidratare, deoarece lipsa apei din organism poate provoca ameteli, lesinuri si chiar complicatii la nivelul stomacului.

Dupa o expunere prelungita sau necorespunzatoare la soare, straturile exterioare ale pielii pot suferi arsuri, precum si o insolatie ce se manifesta prin dureri puternice de cap si varsaturi. Durerea este mai mare la 4 ore dupa expunerea la soare si dureaza in jur de 2-3 zile. Piele incepe sa se exfolieze dupa 7-8 zile. Cel mai mare risc il prezinta persoanele cu tenul si parul deschis de culoare, precum si cele ce se afla sub tratament (antibiotice, anticonceptionale, diuretice - aceste medicamente pot spori sensibilitatea la lumina). Arsurile solare pot cauza o imbatranire inainte de vreme si pot fi factorul de pornire al cancerului de piele. De aceea este indicat - in special pentru ca radiatiile ultraviolete sunt mai puternice datorita subtirii stratului de ozon si a exploziilor solare - evitarea perioadelor toride. Un bronz frumos, sanatos si uniform se poate obtine primavara si toamna sau in diminetile si serile de vara. Pielea trebuie protejata cu o crema cu factor de protectie ridicat, aceasta fiind aplicata pe corp cu 30 de minute inainte de expunerea la razele solare. Se crede ca utilizarea pastei de tomate de catre persoanele cu tenul deschis de culoare are efecte benefice in ceea ce priveste expunerea la soare.

Daca sunteti sensibila, nu evitati sa purtati pantaloni si o bluza cu maneca lunga. Daca folositi un material racoros, acestea va vor proteja eficient si de soare si de caldura.

Daca, totusi, exageram cu statul la soare, iar pielea arata ca un rac fiert, trebuie sa luam un medicament antiinflamator (se elibereaza fara prescriptie medicala) cum ar fi aspirina sau ibuprofen, pentru a atenua durerea si a reduce inflamatia. Copiilor nu trebuie sa le administram aspirina, deci von cauta un antiinflamator recomandat de medic, in functie de varsta.

Cel mai bun tratament pentru arsurile solare este racirea acestora. In acest sens, un prosop cu apa rece pe zona arsa, timp de 15 minute, va reduce inflamatia si va elimina caldura provocata de arsura. O compresa cu ceai verde, racit, aplicata peste aceasta va activa anticorpii ce vor ajuta la reducerea inflamatiei. Zonele arse pot fi tamponate cu felii de castravete sau de cartof. De asemenea, varza este un medic bun. Luati cateva frunze de varza, inmuiati-le prin presare cu sucitorul, apoi asezati-le peste arsura, fara a presa. Sucul pe care acestea il produc este un antiinflamator perfect pentru arsuri. Daca presaram praful dintr-o capsula de vitamina E peste locul inflamat, vom preveni accentuarea durerii.

Cremele ce au la baza aloe vera, hamamelis sau sunatoare sunt indicate in cazul arsurilor. Sunt folosite din cele mai vechi timpuri in acest domeniu, iar rezultatele sunt satisfacatoare. Daca solositi sunatoare ca infuzie sau ceai, trebuie sa evitati, insa, expunerea la soare, deoarece sensibilizeaza pielea. Batranii foloseau lapte pentru a calma zonele iritate. Acesta are un continut ridicat de grasimi, ce protejeaza pielea. Doar grasimile din lapte sunt bune, deci nu este bine sa aplicati nici un fel de ulei, grasime sau untura pe o arsura, deoarece acestea blocheaza degajarea caldurii din corp si o intensifica la nivelul pielii.

In cazul in care arsurile sunt insotite voma, vezicule foarte mari, au semne de infectie si de febra ce dureaza mai mult de 24 de ore, este recomandat sa vizitati un medic, deoarece este posibil ca acestea sa se infecteze, iar semnele ce vor ramane vor fi permanente.

Info Mami Autor: G. Dana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.