La opusul anorexiei se afla bulimia, crizele de manact in exces. Adolescentele care sufera de bulimie sau manacatul in exces au o greutate corporala normala, foarte rar peste medie. In bulimie sunt prezente teama de a creste in greutate, preocupare intensa fata de greutatea si forma corpului, precum si valorizarea propiei personae, bazata pe aproape exclusiv pe forma si greutatea corpului.
Bulimia se manifesta prin episoade de mancat compulsiv. Adolescentul consuma cantitati mari de alimente intr-un timp foarte scurt si simte ca nu mai poate controla ce si cat mananca, urmate de comportamente simptomatice - varsaturi autoprovocate, sport practicat in exces, perioade de post, consum de pastile ori ceaiuri laxative sau diuretice consum de pastile pentru slabit.
Simptomele bulimiei sunt asemanatoare cu cele intalnite in anorexie, diferenta intre cele doua tulburari fiind data de greutatea corporala a celei in cauza, persoana anorexica este subponderala in timp ce persoana bulimica are dreutare normala sau peste medie.
Varsaturile autoprovocate si consumul de laxative, diuretice si pastile de salbit au efecte foarte grave asupra organismului - deshidratare prin dezechilibru hidoelectrolitic. Dar mare atentie - dezechilibrul hidroelectrolitic poate duce la deces prin stop cardiac, batai de inima neregulate si constipatie, umflarea mainilor, picioarelor, puls scazut, tensiune arteriala scazuta, balonare, constipatie, umflarea fetei, umflarea glandelor salivare, distrugerea smaltutlui dintillor, ulcer, perforatia stomacului sau a esofagului, dereglarea sau absenta
menstruatiei, deteriorarea masei osoase, deterioraea parului si a unghiilor, care devin subtiri, fragile si ajung sa se rupa.
Din punct de vedere psihologic adolescentii care sufera de bulimie prezinta frecvent, stima de sine scazuta, depresie, stari de tristete intense si sentimentul de rusine, dificultati de concentrare si de memorare, scaderea atentiei, stari de anzietate si agitatie, in special inantea episoadelor de mancat comvulsiv.
Din punct de vedere comportamental se observa ca adolescentul evita mesele in familie sau cu prietenii, desori foloseste toaleta imediat dupa masa, cu scopul de a-si provoca varsaturi, devine mai retras din punct de vedere social, prezinta preocupari legate de forma si greutaea corporala - se cantareste mai des, se verifica in oglinda, ajunge sa-si cumpere haine cu cateva numere mai mci cu scopul de imbraca acele haine.
Tulburarea de comportament comvulsiv - deseori tulburarea de comportamnet comvulsiv este confundata cu bulimia deoarece se caracterizeaza prin episoade de mancat comvulsiv asemanatoare celor din bulimie - diferenta cobsta insa in faptul ca mancatul comvulsiv nu este insotit de comportamente de compensare - varsaturi autoprovocate, consum de laxative sau diuretice. In timpul episoadelor de mancat comvulsiv, copilul afectat mananca mult mai repede decat in mod obisnuit, mananca pana la sentimentul de disconfort fizic, consuma cantitati mari de alimente, in lipsa senzatiei fizice de foame, mananca singur, din cauza sentimentului de jena.
In general in urma supraalimentarii apar sentimente de dezgust, tristete si vinovatie. Tulburarea de mancat convulsiv prezinta urmatoarele riscuri asupra organismului - tensiune arteriala crsecuta, colesterol crescut, menstratie neregulata, risc crescut de daibet, risc crescut de obezitate. In general, copilul care sufera de tulburare de mancat comvulsiv oscileaza intre perioade de dieta si restrictionare a
alimentatiei si perioade de pierdere a controlului, supraalimentare comvulsiva si crestere in greutate.
Comportamentele alimentare sunt determinate si mentinute de diverse credinte irationale si nerealiste in ceea ce priveste alimentatia, forma si greutatea corpului si stima de sine. De asemenea, comportamentele de verificare - cantarire frecventa, calcularea caloriilor, verificarea in oglinda, comparatia cu alte persoane mentin si chiar agraveaza tulburarea. Din momentul in care o dieta scade de sub control si devine o tulburare alimentara, aceasta tinde sa se autointretina, persoana afectata realizand prea tarziu ca nu isi mai poate controla modul in care sa se alimneteze. Trebuie sa luam in calcul si diverse alte probleme de natura psihologica ce pot contribui la mentinerea tulburari - depresie, anxietate, dependenta de alcool, tulburari legate de trauma persoanla, tulburari de personalitate pot agrava starea adolescentului si pot face ca lupta impotriva tulburarii sa poata fi dificila.
Este important sa intelegem ca nu este vorba de rea-vointa, ci de o boala de care sufera adolescentii nostri.