Sarcina este un miracol si o mare bucurie in viata unui cuplu de tineri casatoriti…
Sarcina iti ofera o perioada plina de emotii, bucurii, schimbari si de ce nu… greturi, stat in pat si stres !
Ce te poate face mai fericita ca tanara doamna decat sa vezi ca pe testul de
sarcina apare si cea de-a doua liniuta? Sa stii ca in curand vei da viata unui omulet ?
Inca din primul minut in care vezi ca esti in
sarcinata incepi sa te gandesti ca viata ta se va schimba total, ca trebuie sa iti corectezi alimentatia nesanatoasa, sa renunti la alcool si tutun (atunci cand e cazul).
O proaspata
gravida trebuie sa reduca cantitatea de cafea, sa doarma mai mult, sa consume multe legume si fructe si sa ia acid folic pentru a preveni spina bifida sau alte defecte congenitale.
Medicii recomanda ca administrarea acidului folic sa se faca dinainte de a ramane in
sarcinate!
Odata ce ai aflat ca esti in
sarcinata trebuie sa mergi la medicul ginecolog pentru a face un control si a vedea daca e totul in regula, sa faci analizele in primul trimestru (inclusive hiv si hepatita) daca
sarcina este fixate in uter, varsta sarcinii si chiar pentru a-ti prescrie ce suplimente alimentare ai nevoie.
In primul trimestru de
sarcina se afac analizele la sange, pentru toxoplasmoza, ecografie si morofolgia fetala trimestrul 1. Daca exista mai multe probleme de sanantate ale mamei sau care pun in pericol viata fatului, medicul poate solicita analize suplimentare. In primul trimestru trebuie mers la control o data pe luna daca nu sunt probleme! Va sfatuiesc, dragi
mamici, sa mergeti la medic de cate ori aveti o banuiala ca ceva nu e in regula cu
sarcina voastra … doar asa va puteti salva bebelusul !
Daca este totul in regula pana in luna urmatoare nu mai ai de facut decat sa mergi la medicul de familie pentru a te lua in evidenta.
Lunar se merge si la medicul de familie pentru a fi masurata, cantarita si a vi se masura tensiunea arteriala.
In situatia mea a fost o
sarcina cu iminenta de avort si a trebuit sa iau tratament cu progesteron iar printre reactiile adverse se numarau somnolenta si greturile. Am suportat cu greu tratamentul, dar s-a meritat! Am mai luat acid folic, elevit si la nevoie no spa.
In cel de-al doilea trimestru trebuie sa repetati analizele la sange, ecografia si sa faceti morfologia fetala pentru trimestrul 2.
La efectuarea acestei morfologii fetale se pot depista anomaliile si malformatiile congenitale si tot atunci veti afla cu exactitate sexul copilului dumneavoastra!
Eu in al doilea trimestru am descoperit ca am probleme cu tensiunea care ajunsese undeva la 16 cu 10 si am fost trimisa sa fac suplimentar un EKG care a aratat ca nu am motive de ingrijorare si am primit recomandarea de a ma odihni mai mult.
In cel de-al treilea trimestru de
sarcina se repetat analizele la sange, analizele pentru streptococul de grupa b si se face morfologia fetala pentru trimestrul 3.
In acest trimestru vizitele la medicul ginecolog se vor face la doua saptamani sau daca e o
sarcina cu probleme in fiecare saptamana.
Se va monitoriza atent pozitia in care este asezat fatul, iar in cazul cand e pozitionat neadecvat nasterii normale ti se va face recomandarea de
cezariana…. asa a fost in cazul meu.
Acum este momentul sa ceri medicului cu care vei naste toate detaliile care te intereseaza… despre
cezariana, despre tipul de anestezie pentru care poti opta…
Daca urmeaza sa nasti pe cale naturala nu iti ramane decat sa astepti ca bebe sa vrea sa te cunoasca, sa mergi la spital si sa iti aduci pe lume “comoara”.
Indiferent de felul cum vei naste sa stii mamico ca este un moment important care va aduce multe schimbari frumoase in viata ta si vei uita de toate intamplarile mai neplacute prin care ai trecut in timul sarcinii!