Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ?










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Alte articole pentru mamici / Dieta si alimentatie

Importanta nutrientilor esentiali in alimentatia copilului in primii ani de viata
« inapoi

Sanatatea copilui depinde foarte mult, pe tot parcursul vietii, de o alimentatie corecta in primii ani de viata .

Vitaminele si mineralele esentiale:

Vitamina A, este esentiala pentru crestere, ajuta sistemul imunitar, inbunatateste vederea, ajuta pielea sa fie mai sanatoasa si smaltul dintilor. O gasim in: ficat, peste gras, morcovi, legume cu frunze de culoare verde inchis, fructe si legume portocalii si rosii.

Complexul de vitamina B, esential pentru crestere, pentru transformarea alimentelor in energie, pentru un sistem nervos sanatos, ajuta digestia. Exista un numar mare de B-uri, insa nici un aliment, cu exceptia ficatului si a extractului de drojdie de bere, nu le contine pe toate. Le gasim in: carne, sardine, produse lactate si oua, cereale integrale, legume de culoare verde inchis, boabe uscate, banane, nuci si extract de drojdie de bere.

Vitamina C, buna pentru crestere, tesusturi sanatoase si vindecarea ranilor deoarece ajuta si lupta impotriva infectiilor. Ajuta de asemenea la absorbtia fierului in organism. O gasim in: legume (broccoli, ardei gras, cartofi, spanac, conopida) si fructe (citrice, coacaze, negre, papaya, pepene galben, capsune, kiwi).

Vitamina D, esentiala pentru formarea sanatoasa a oaselor, se combina cu calciul. Se regaseste in cateva alimente dar este creata de organism in prezenta soarelui (peste gras, oua, produse lactate).

Vitamina E, importanta pentru alcatuirea structurii celulare. Ajuta organismul sa creeze si sa mentina celulele rosii. O gasim in: uleiuri vegetale, avocado, germeni de grau, nuci, seminte.

Calciul este important pentru oase puternice, dinti sanatosi si crestere. Il putem lua din: produse lactate, peste sau sardine, fructe uscate, pine alba, plane leguminoase, frunze si legume de culoare verde.

Fierul este important si necesar pentru sanatatea sangelui si a muschilor. Deficienta de fier este des intalnita si copilul se simte obosit si fara vlaga. Carnea rosie este cea mai buna sursa de fier. Fierul se absoarbe mai grei din celelalte produse insa daca sunt combinate cu produse bogate in vitamina C, absorbtia fierului se mareste. Il putem lua din: carne rosie, peste gras, galbenus de ou, caise, cereale integrale tratate, linte si boabe uscate, legume si frunze verzi.

Proteinele sunt necesare pentru dezvoltarea si refacerea organsimelor noastre. Proteinele sunt alacatuite din diferiti amnioacizi. Anumite alimente: carne, peste, boabe de soia si produse lactate, insclusiv branzeturile, contin toate amnioacizi esentiali organismelor noastre. Alte alimente, precum cerealele, leguminoase, nuci, seminte, sunt susrse valoroase de proteine, insa nu contin toti amnioacizi esentiali.

Carbohidratii (glucidele) si grasimile furnizeaza organismului nostru sursa principala de energie. Exista doua tipuri de carbohidrati: zahar si amidon. (care in forma compleza asigura fibre). Fiecare din aceste tipuri se gaseste la randul lor in late doua tipuri: naturala si rafinata. Forma naturala este o alternativa mai sanatoasa.

Zaharuri naturale: fructe si sucuri din fructe; legume si sucuri din legume
Zaharuri rafinat, bune si pentru bebelusi dupa varsta de 1 an: miere, biscuiti, gemuri sau dulceturi.

Amidon natural: cereale integrale, paste, faina, orez brun, cartofi, boabe uscate si linte, mazare, banane si multe alte fructe si legume.

Amidon rafinat, din care poate manca si copilul: orezul alb, cereale pentru micul dejun, paste, paine, biscuiti.

Atentie la varsta in care se introduc aceste alimente in alimentatia copilului si la cantitate.

Alimentele care contin grasimi contin totodata si vitamine solubile in grasimi A, D, E si K care sunt importante pentru dezvoltarea bebelusului.

Exista doua tipuri de grasimi: saturate, care provin de la animale si din grasimi imbogatite artificial, solide la temperatura camerei (gasite in margarina, prajituri, biscuiti) acestea fiind periculoase pentru bebelus, si nesaturate (acestea sunt lichide la temperatura camerei).

Acizii grasi esentiali sunt importanti, ajuta vederea si creierul copilului. Acestia sunt: omega 6, care se obtine din seminte uleioase, si omega 3, care provine de la peste. Este important echilibrul ambelor tipuri de acizi grasi esentiali mai ales in primii ani de viata.

Apa este foarte importanta pentru beeblusi. Bebelusii pierd prin piele si rinichi, diaree, voma mai multa apa decat adultii, asa ca asigurati-va ca sunt hidratati corespunzator.

Info Mami Autor: P. Oana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.