Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna seara










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Copii pana la 1 an / Dieta si alimentatie

Diversificarea - etapele diversificarii alimentatiei pe varste
« inapoi

Diversificarea se incepe de regula la 6 luni; pana la 6 luni copilul trebuie sa fie alaptat exclusiv la san; chiar si in cazul in care copilul primeste lapte praf diversificarea se incepe tot la 6 luni deoarece formulele de lapte contin tot ce are nevoie copilul. Diversificarea se poate incepe si mai tarziu de 6 luni daca copilul nu este pregatit, pentru ca laptele matern este un aliment suficient si complet pana in jurul varstei de 18 luni; cu cat copilul este mai mare cu atat se poate sari peste etape.

Observarea dezvoltarii fizice si psihomotorii a copilului este cea care va decide daca copilul este pregatit sa i se introduca in alimentatie si alte alimente in afara de lapte, de exemplu:
- atunci cand poate sta singur in sezut;
- procesul de aparitie a dentitiei este in desfasurare;
- reuseste sa tin aobiecte in mana si sa le duca la gura
- da dovada de interes in privinta mancarurilor de pe masa si a obiectelor (farfurii, pahare, linguri... );
- isi manifesta dorinta de a mesteca.

6 - 7 luni

Morcovul si marul sunt alimentele cele mai indicate pentru diversificare pentgru ca, in general, sunt tolerate de toate organismele.
- fructe proaspete de sezon
- legume proaspete de sezon
- iaurt integral
- apa in care au fiert cerealele.
Se incepe cu cateva lingurite dintr-un singur aliment si se creste treptat in fiecare zi, iar la interval de 7 zile se introduce un alt aliment.

Citricele este bine sa se dea dupa varsta de 1 an. Fara fructe tropicale, piper, vinete, sparanghel. Cartofii si rosiile se folosesc in cantitati moderate. Spanacul se foloseste in cantitati reduse deoarece are un continut ridicat de nitrati.

~ 8 luni

- fructe, legume, iaurt;
- cereale integrale: orez, porumb, mei, orz (fiecare separat);
- plante aromatice: marar, busuioc, oregano;
- paine si biscuiti uscati, felii de paine prajita.

Biscuiti numai unul pe zi. Plante aromatice in cantitati foarte mici. Cerealele se dau in functie de cerintele copilului, insa se incepe cu o cantitate mica la inceput.

9 luni

Se mai poate introduce:
- branza de vaci, cascaval;
- ulei de masline extravirgin;
- grau;
-leguminoase: linte decorticata.

Uleiul de masline se introduce jumatate de lingurita, restul se incepe cu cate o lingurita. Graul doar daca nu are intoleranta la gluten, se poate introduce sub toate formele sale insa treptat.

10 luni

Se continua cu leguminoase proaspete: fasole, linte, naut si alte tipuri de branza. Leguminoasle sunt alimente foarte bune pentru copii, insa pot sa produca fermentatii intestinale daca nu sunt pregatite cum trebuie. Lasati-le sa se inmoaie timp de 12-24 de ore impreuna cu o frunza de dafin sau o bucata de alga kombu schimband des apa. Pasati-le intotdeauna prin sita pentru ca pielitile sa dispara si gatitile folosid plante aromatice, cum ar fi seminte de marar, foi de dafin, alge, frunze de telina.

De regula, pana la varsta de 24 de luni, se da doar galbenus copilului si se incepe cu un sfert de galbenus.

12 luni

- ou;
- alte cereale: ovaz, hrisca, secara, grau;
- carne si peste;
- fructe uscate, dar nu tratate: prune, smochine, struguri.

Carnea, peste, nu se da mai mult de 2 ori pe saptamana. Daca copilul mananca legume, leguminoase, fructe, lactate, ou, nici nu mai este necesar sa manance si carne deoarece mananca deja suficinet proteine.

Din alimentatia copilui cu varsta sub 2 ani trebuie excluse: carnea de porc, preparate din carne de porc si carne de vita, peste gras proaspat, conserve, preparatele fermentate, carnea de vanat, crutoanele pentru supa.

Cafea, cacao, ciocolata, bauturi energisante sau carbogazoase, zaharul, branza topita, sunt interzise cu desavarsire.

Legumele si fructele trebuie consumate regulat; legumele nu substituie fructele sau viceversa.Multe legume pot fi consumate si crude.

Nu certati copilul cand se murdareste; lasati-l sa incerce sa manance singur. Dati-i sa tina in manuta. Daca refuza un aliment nu insistati, incercati peste cateva zile. Oferiti copilului doar alimente care ii fac placere sa le manance. Puteti combina pentru un gust placut.

Nu uitati ca laptele este inca un aliment important pentru copil chiar daca ati inceput diversificarea, mai ales daca alaptati.

Info Mami Autor: P. Oana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.