Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ?










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Copii pana la 1 an / Sanatate

Despre cum prevenim si tratam eritemul de scutec
« inapoi

Cand bebe vine pe lume, toti din jur sunt fericiti. Viata pare mai frumoasa si are un sens. Doar ca odata cu el apar si o noua serie de probleme, cu care parintii nu au mai avut de a face pana acum.

Printre acestea, funduletul rosu si iritat al copilului. Produce parintelui un sentiment de vinovatie, mai ales daca bebe mai si plange. Stim cu totii ca eruptia rosie, neregulata si dureroasa este cauzata de scutecele ude sau murdare ce vin in contact prea mult timp cu pielea bebelusului. O mare parte a acestui eritem de scutec este de fapt o arsura produsa de amoniacul produs atunci cand urina intra in contact cu bacteriile din scaun. Cel mai bun tratament este aerisirea funduletului si lasarea bebelusului fara scutec. Dar acest lucru este posibil mai rar, de aceea se recomanda schimbarea scutecelor cat mai des posibil.

Cand stergem funduletul bebelusului, trebuie sa o facem cu miscari blande. Putem sa pulverizam apa cu un vaporizator, si apoi sa stergem cu o carpa uda. Se pot folosi servetele umede pentru bebelusi, doar ca trebuie sa urmariti eticheta, sa nu contina alcool sau arome. Acestea pot provoca usturimi mari. Daca aveti senzatia ca stersul poate fi dureros, clatiti funduletul copilului intr-un lighean cu apa calduta si uscati prin tamponare cu o bucata de panza sau un prosop moale. Putem folosi si un uscator de par, dar doar la treapta cea mai joasa de temperatura si verificand constant daca nu este prea cald. Uscatorul trebuie tinut la distanta de 20 - 25 cm de pielea copilului si trebuie miscat permanent, pentru ca jetul de aer sa nu cada constant pe o singura suprafata a pielii.

Dupa ce ati scos scutecul si ati curatat partea iritata si partile invecinate, lasati copilul 15- 20 de minute fara scutec. Daca se simte bine, puneti un prosop mai grosut pe pat sau pe masa de schimbat, sub el asezati o folie impermeabila. Asezati copilul cu burtica in jos pe prosop si, atentie, nu-l lasati nesupravegheat nici un minut. Cu cat sta mai mult fara scutec, cu atat rana se va vindeca mai repede..

O baita ar putea sa amelioreze discomfortul bebelusului. Puneti intr-o cadita sau un lighean mai mare 5-6 centimetri de apa calduta si lasati copilul in apa 5-10 minute. Aveti grija ca apa sa nu se raceasca prea tare. Nu adaugati geluri de dus sau alte substante pentru baie, pentru a nu spori iritatia.

In cazul in care iritatia capata o culoare rosu intens iar forma sa este neregulata, faceti o vizita medicului. Se poate ca cel mic sa fi dezvoltat o ciuperca, si atunci este necesara folosirea unei creme antifungice. ( tip Canestan).

Este destul de usor de tratat un eritem, deoarece exista o multitudine de creme si pudre pentru bebelusi in farmacii. Dar ar fi mai bine sa incercam sa prevenim iritatia. Daca folositi scutece de unica folosinta, incercati sa cautati cele de tip ultra-absorbant, deoarece gelul protector din interior nu va dispersa lichidul spre margini, ci il va tine cat mai departe de pielea fina a bebelusului. Si in acest caz, scutecele trebuie schimbate cat mai des. La fiecare schimbare, funduletul trebuie curatat bine cu apa si tamponat pana se usuca. Abia apoi asezati scutecul nou.

In cazul in care bebelusul a avut un eritem pe care l-ati tratat, pielea sa a devenit si mai sensibila. Pe perioadele calde ar fi indicat sa-l lasati fara scutec, pentru ca, in contact cu aerul , pielea isi recapata din proprietati. In gradina poate sta fara scutec. Puteti sa il lasati si in casa, daca asezati o folie de protectie peste care puneti o paturica. Va fi putin mai multa treaba ( la spalat) dar copilul se va simti mai liber si mai protejat.

Se spune ca bebelusii alaptati la san nu se irita asa de des precum cei alaptati cu alt tip de lapte, deoarece in laptele mamei nu exista substante iritante. Daca, totusi vi se intampla, verificati meniul dumneavoastra. S-ar putea sa consumati picant, sucuri sau fructe acide. Puteti sa stopati o perioada acest tip de alimente, pentru a nu crea discomfort celui mic.

Info Mami Autor: G. Dana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.