Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna ziua










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Copii intre 1 si 4 ani / Utile

Cand introducem copilul in lumea cititului si a scrisului?
« inapoi

Multe mamici vor ca cei mici sa invete sa scrie si sa citeasca cat mai devreme. Prefera ca atunci cand intra in clasa intati sa stie deja cifrele si literele. Este oare o dorinta egoista , de a arata tuturor cat de multe lucruri stie cel mic? Este indicat sa grabim copilul in procesul inavatarii scris-cititului?

O prima diferenta trebuie facuta intre pregatirea pentru citit-scris si invatarea propriu-zisa a acestora. Pentru a deveni constient de importanta cuvantului tiparit, nu exista o varsta minima. Inca de la 1 an se observa o atitudine diferita a copilului cand vede o pagina cu imagini fata de atunci cand vede o pagina cu un text scris. Inca de atunci percepe textul ca pe "altceva", care are o semnificatie aparte. Deci, incepand de la un an putem sa punem la dispozitia copilului carti cu texte, din care sa citim povesti. El va observa ca, desi nu are imagini, mami stie sa inteleaga si sa-i spuna si lui povestea.

Perioada de pregatire se refera si la activitatea grafica a copilului. Aceasta nu inseamna exercitiul grafic, care pune copilul in situatia neplacuta si plictisitoare de a trasa la nesfarsit lii sau semne la fel, care pentru el nu au nici o semnificatie. Activitatea grafica reprezinta mazgalelile copilului, incercarile lui de a transmite ceva. Semne indescifrabile prin care face o invitatie sau spune o poveste, prin care ureaza "La multi ani" sau scrie o scrisoare pentru bunici. Fie ca utilizeaza semen inventate sau semne copiate din diferite reviste, copilul stie ce vrea sa transmita, si va povesti tot ceea ce a reprezentat in jocul lui grafic. In acest moment putem sti ca cel mic a inteles ca textul are un rol aparte de imagini sau fotografii, ca a inteles ca textul transmite ceva celui care-l citeste.

Invatarea propriu-zisa a literelor si cifrelor incepe diferit la fiecare copil. Suntem de acord ca orice copil are ritmul propriu de dezvoltare, de aceea el nu trebuie fortat sa invete sa scrie si sa citeasca, deoarece s-ar putea sa i se para prea greu si sa refuze sa asimileze aceste cunostinte. In mod normal, citit-scrisul se invata in clasa I, dar asta nu inseamna ca pregatirea pentru aceasta incepe tot atunci. Daca observati interes din partea copilului, incercati sa-l invatati sa-si scrie numele, sa scrie mami si tati sau sa scrie numerele de la 0 la 9. Ca o comparatie, ganditi-va cum foloseste un calculator un copil de 4-5 ani. Cunoaste tastele si stie ce inseamna aproape toate. Deci nu este prea devreme sa invete si sa traseze literele. Singura conditie este sa le scrie pe cele de tipar, deoarece cele de mana cer o atentie deosebita , iar scrierea lor trebuie invata corect de la inceput.

Pentru a instiga copilul si a-i starni curiozitatea pentru scris si citit, asezati la indemana lui carti, reviste, pliante, cu care sa se joace. De asemenea, lasati-i la indemana pixuri, stilouri, carioci si culori. Se va stradui sa copie diferite semne. Atunci, chiar daca vi se pare ca a "mazgalit" foaia, laudati-l, preciati-i efortul si intrebati-l ce a scris. Va va spune o intrega poveste. Si va continua doar pentru a va putea povesti. Pe masura ce exerseaza, muschii mici ai mainii se dezvolta, are mai mare siguranta in trasarea diferitelor semne, iar hieroglifele lui se apropie din ce in ce mai mult de formele reale ale literelor.

Tot in pregatirea pentru citit, urmariti cuvintele pe carte impreuna cu copilul cand cititi o poveste. Va diferentia astfel cuvintele, va intelege ca acestea sunt despartite de spatii, pentru ca mai apoi sa compuna singur povestea, urmarind cuvintele pe carte. Incurajati-l sa povesteasca, isi va dezvolta limbajul.

Ganditi-va ca interesul pentru lectura si pentru scris este influentat in mare parte de adultii din mediul apropiat. Cu cat va vedea mai multe carti si cu cat va vedea mai des ca mami, tati sau bunicii le rasfoiesc, va fi curios sa faca si el acelasi lucru.

Totusi, citit-scrisul propriu-zis se invata in scoala, iar tot ce face copilul pana atunci este o pregatire pentru alfabetizare.

Info Mami Autor: G. Dana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.