Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna dimineata










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Copii pana la 1 an / Sanatate

Alimentatia sugarului - alaptarea si diversificarea alimentatiei la sugari
« inapoi

Alimentatia este cea mai importanta pentru un copil deoarece de ea depinde sanatatea copilului. Datoria parintilor este, in primul rand, aceea de a asigura pe cat posibil o alimentatie sanatoasa copilului lor.

Se stie ca alaptarea este extrem de importanta pentru copii. Multe mame insa, din diverse motive, renunta la alaptare fie total fie dupa o perioada scurta de timp. Laptele matern este esential pentru alimentatia sugarilor iar mamele nu irosesc nici un efort atunci cand isi alapteaza copii. Alaptand, mamele contribuie la dezvoltarea fizica, emotionala si intelectuala a copiilor lor. Alaptarea protejeaza copii de diferite infectii, alergii, anemie, diabet, rahitism, lipsa vitaminei A si, cel mai important, contribuie la stabilirea acelei relatii speciale dintre mama si copil.

Ca orice femeie care ramane gravida si se pregateste sa devina mama, si eu m-am documentat si am citit foarte mult pentru a sti sa-i ofer copilului meu o alimentatie adecvata pentru fiecare etapa a vietii. Am ajuns la anumite concluzii si am stabilit niste reguli de baza in ceea ce priveste alimentatia sugarului, reguli care trebuie respectate pentru o diversificare corecta a alimentatiei si care.

In primul rand, copilul trebuie alimentat doar cu lapte matern in primele 5-6 luni, daca este posibil. Insa, in Romania exista medici pediatri care sustin ca alimentele solide (cereale) la copii alaptati sa fie introduse mai devreme, adica pe la 4 luni deoarece aceasta a fost o regula timp de multi ani. Sa nu va mire daca sunt medici pediatri care sustin diversificarea alimentatiei de la sase saptamani cu suc de portocale. Acestea sunt insa greseli deoarece multi medici pediatrici nu sunt experti in nutritie pediatrica si chiar nu mai sunt la curent cu recomandarile venite din partea Organizatie Mondiale a Sanatatii!

Asadar, daca se poate, alaptati-va copilul pana la 5-6 luni si apoi incepeti si diversificarea. Daca aveti posibilitatea si puteti sa alaptati e pacat sa nu o faceti iar diversificarea faceti-o intr-un mod corect, respectand regulile de baza. In cazul in care mama alapteaza, ea are datoria de a verifica periodic ca nu cumva sa aiba anemie si sa ia masuri de prevenire si combatere a acesteia. Este de preferat sa se incerce excluderea suzetei, tetinei sau biberonului. De asemenea, copilul trebuie alaptat la cerere dar sa se respecte totusi un interval intre mese de minim 2 ore, iar mama sa spele si sa clateasca foarte bine sanii.

In ceea ce priveste procesul de diversificare a alimentatiei sugarului, trebuie respectate cateva reguli de baza. Daca la un copil alaptat alimentatia se diversifica dupa ce copilul a implinit 5-6 luni, la un copil hranit artificial cu lapte praf diversificarea se face dupa varsta de 4-4,5 luni. Atunci cand se incepe diversificarea alimentatiei, copilul trebuie sa fie sanatos. Mama alege alimentul pe care doreste sa-l introduca in alimentatia acestuia iar introducerea se face in cantitati mici, crescute progresiv, pana cand este inlocuita complet o masa de lapte, in decurs de 3-4 zile. Alimentul introdus se va adminidtra cu lingurita. Sucul de fructe este foarte important la aceasta varsta dar, atentie, el nu poate inlocui o masa de lapte. De asemenea, nu se introduc mai multe alimente simultan iar, daca se intampla ca alimentul nou sa fie refuzat de copilas, renuntati temporar la administrarea lui. In cazul in care apar semne de intoleranta la alimentul nou introdus, acesta trebuie eliminat numaidecat si trebuie consultat medicul pediatru.

Daca se respecta cat de cat aceste reguli, nu veti intampina dificultati in ceea ce priveste diversificarea alimentatiei la sugari. Trebuie avuta in vedere, in primul rand, sanatatea copilului deoarece exista aceasta tendinta de a incepe diversificarea mult mai devreme si sa se spuna ca nu s-a intamplat nimic insa afectele se vad in timp. Inainte de 5 luni mancarea nu este digerata ceea ce are consecinte nu tocmai pozitive pentru intestinul subtire al copilului. Oricat am avea poate incredere in ceea ce spun medicii pediatri trebuie sa fim foarte atenti pentru ca stiti cum se spune: cati doctori atatea scheme, atatea teorii.

Info Mami Autor: T. Alina Ramona

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.