Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna dimineata










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Adolescenti / Utile

Adolescenta: ce te faci cu temperamentul?
« inapoi

In incercarea de a-si afirma identitatea, este posibil ca adolescentul tau sa se transforme intr-un rebel. Este posibil sa te trezesti mai des decat ai vrea de partea gresita a baricadei. Cu toate acestea, daca intelegi importanta acestei etape si reactionezi in mod potrivit, poti evita ca frustrarile sa se acumuleze si viata de familie sa se transforme intr-un razboi continuu.

Supararea si frustrarile tind sa se acumuleze ca un balon cu aer si trebuie eliminate intr-un mod sanatos. Fiecare isi exprima sentimentele negative intr-un mod diferit - fie prin explozii de manie provocate de incidente aparent minore, fie prin manifestarea fiecarei emotii atunci cand se produce, printr-un comportament pasiv-agresiv, prin proiectarea emotiei asupra unui alt lucru etc.
Reactia ta poate influenta mult modul in care adolescentul isi controleaza propriile emotii. De exemplu, sta in puterea ta sa incurajezi comunicarea dintre voi. Asculta-l atunci cand isi exprima sentimentele negative, parerile sau motivele de suparare. Atunci cand ele sunt exprimate normal, fara sa ridice tonul, parerile sale sunt perfect valide. Incearca sa le intelegi si, daca se poate, sa cautati impreuna solutii pentru problemele lui.

Uneori, o sursa de emotii negative poate fi accentul pus de parinti pe greselile copilului. Nu uita ca succesul si buna purtare sunt mai importante decat esecurile sau scaparile. La fel, consecintele pozitive ale unei bune purtari constituie o motivatie mai buna decat pedepsele. Incurajeaza calitatile adolescentului, rasplateste-i eforturile si vei evita acumularea frustrarilor.

Comportamentul pasiv-agresiv poate fi sursa unui razboi continuu intre tine si adolescent. Atunci cand acesta are scopul principal de a te enerva, cea mai eficienta reactie este sa-l ignori! Uneori, comportamentul in sine este o metoda de a elimina frustrarea. Chiar daca te deranjeaza ca adolescentul tau tranteste obiecte sau mormaie critici, incearca sa nu intervii si vei elimina acumularea de sentimente negative.

Nu uita cat de importanta este corectitudinea. Atunci cand impui o regula, stabileste clar si consecintele! Daca decizi consecintele la intamplare, dupa ce copilul a incalcat deja regula, acesta se va simti nedreptatit. Asigura-te ca acesta isi intelege si asuma responsabilitatea propriului comportament.

Incearca sa eviti certurile pentru lucruri marunte, care pot duce la acumulari de tensiune. Este mult mai bine sa-ti lasi copilul sa sufere consecintele propriului comportament decat sa iti impui vointa de fiecare data. Noi toti invatam mai bine din propriile greseli decat din vorbele altora!

Parintii sunt cea mai importanta sursa de educatie pentru copii. Astfel, nu te mira daca orice comportament este imitat. Ai grija cum iti rezolvi propriile conflicte; daca ridici tonul, daca trantesti lucruri, daca recurgi la violenta fizica, toate acestea se vor reflecta in comportamentul copilului.

Purtarea adolescentului oglindeste adesea modul in care a fost crescut. Daca i-ai acordat prea multa putere de decizie atunci cand era mic, in adolescenta problema s-ar putea accentua. E important sa-ti impui autoritatea intr-un mod corect, bazat pe reguli si consecinte, fara a impune prea multe restrictii. Reactioneaza pe cat posibil inainte ca supararea sa scape de sub control si nu subestima valoarea compromisului.

In aceasta perioada de afirmare a personalitatii adolescentului, ca si in copilarie, incearca sa fii adultul care sustine, ajuta si asculta. Si cum spunea Dawn Ruela: "Problemele din adolescenta dispar intr-un final - e ca o raceala lunga."

Info Mami Autor: Diana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.