Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna ziua










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Alte articole pentru mamici / Sanatate

Intepaturile de insecte - recunoastere, prevenire, tratare
« inapoi

A venit primavara. Odata cu incalzirea vremii, tot mai multe insecte isi fac aparitia. Intepaturile acestora pot fi foarte deranjante. Cele mai suparatoare insecte sunt mustele si tantarii. Mustele, in afara bazaitului suparator, se hranesc cu substante de la suprafata pielii, iar tantarii inteapa pentru a ajunge la vasele de sange. Ambele disperseaza pe locul intepat saliva ce contine substante alegenice, ce produc inflamatie si mancarime. Pe langa acest incomfort creat de intepatura, aceste insecte pot transmite diferite tipuri de virusi si microbi, astfel aparand complicatii.

Dupa ce am fost intepati de muste sau de tantari, trebuie sa spalam locul cu apa calduta si sapun, pentru a indeparta cat mai mult din substanta alergena. Apoi se aplica o substanta antiseptica - rivanol sau apa oxigenata. Pentru calmarea mancarimii se poate aplica gheata, sare usor umezita sau bicarbonat de sodiu, inmuiat cu putina apa. Exista lotiuni (pe baza de menta, camfor sau calamina) si creme antialergenice, ce se pot procura din farmacii. In situatii mai grave, cand rana se infecteaza,se poate administra si un antialergenic oral si se acopera locul infectat cu un unguent cu antibiotic. Se pot folosi si tratamente naturiste. Se freaca locul intepaturii cu plante zdrobite: patlagina, salvie, busuioc, patrunjel. De asemenea, se poate folosi tinctura de echinaceea sau nalba, uleiul de levantica sau menta, felii de ceapa sau lamaie.

O alta insecta ce provoaca muscaturi periculoase si foarte dureroase este taunul. Inrudit cu tantarul, acest atraieste la marginile padurilor sau in apropierea animalelor mari (vaci, cai). Are aproximativ 23 de milimetri, este de culoare brun-cenusie, cu abdomenul rosiatic. Meotdele de dezinfectare si tratament sunt aceleasi ca la tantar. In plus, se poate administra pe sufrata infectata un comprimat de aspirina sfaramat. Pentru a evita intepaturile taunului, este bine sa utilizam imbracaminte de culoare deschisa, sa evitam parfumurile si plimbarile in aer liber pe langa iazuri sau pe marginea padurii.

Capusa este, de asemeni, una dintre insectele ce provoaca neplaceri. Datorita modului in care se hraneste, poate transmite boli infectioase grave, cum ar fi febra butonoasa si boala Lzme. Acestea se manifesta prin febra, eruptii cutanate, dureri ale muschilor si articulatiilor. Boala descoperita la timp poate fi tratata, in decursul a 3-4 saptamani, cu antibiotice. Capusa este un parazit ce poate fi transmis de la animalele de casa sau poate fi luat din iarba. Muscatura ei este specifica: o pata rosie in mijlocul careia se observa capusa. Este important ca aceasta sa fie extrasa cat mai repede si cu grija pentru a scoate si capul insectei, care este adanc infipt in piele. Se prinde cu ajutorul unei pensete, cat mai aproape de piele, pentru a reusi sa extragem si capul. Dupa extragere folosim aceleasi masuri de dezinfectare mentionate mai sus. Daca, totusi, capul ei ramane in piele, acesta trebuie indepartat folosind aceeasi tehnica cu ajutorul careia extragem aschiile.

Un alt tip de intepatura este cea provocata de albine, viespi sau gargauni. Aceste insecte injecteaza locul intepat cu un venin destul de puternic, care produce o durere de tip arsura si o inflamatie mai puternic (umflatura si roseata). Albina inteapa o singura data, lasand acul in piele. Trebuie indepartat cat mai repede, impreuna cu saculetul de venin, pentru a evita dispersarea acestuia in piele. Viespile si gargaunii, in schimb, pot intepa de mai multe ori, deoarece acul lor nu este detasabil. Starea de durere la locul intepaturii persista 2-3 zile. In cazul in care o persoana sufera mai mult de zece intepaturi, desinfectia locala nu mai da randament si este obligatoriu sa mearga la spital.

Exista si riscul ca persoanele intepate sa fie alergice, si atunci trebuie sa-si ia masuri de prevenire. Nu trebuie sa umble desculte prin iarba sau prin gradinile cu flori, sa se fereasca de a folosi parfumuri, sa nu treaca prin apropierea stupilor cu mancaruri sau bauturi dulci. Albinele pot fi fugarite foarte repede cu fum.

Info Mami Autor: G. Dana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.