Stim cu totii cat de important este ca odraslele noastre sa aiba o
alimentatie echilibrata, sanatoasa si hranitoare. Insa ni se intampla uneori nenorocul ca cel mic sa nu fie totcmai un mancacios pofticios, ci din contra, un mofturos notoriu.
Am observat ca in jurul varstei de 4 - 5 ani, copiii au tendinta de a manca mult mai putin decat de obicei. Acest lucru se poate datora mai multor cauze. Exceptand cauzele medicale, vom incerca sa combatem cauzele de ordin social in ceea ce priveste lipsa poftei de mancare. In cele ce urmeaza vom prezenta sfaturi cum sa ajuti copilul sa manance cat mai sanatos.
1. Rutina de dimineata. Asa cum copilul s-a obisnuit ca la trezire sa mearga la baie, sa se spele pe fata si pe dinti, tot asa trebuie obisnuit sa isi ia si micul dejun. In genrel, aceasta trebuie sa fie satios, sa fie servit pana in ora 10 si sa contina o mai mare parte de carbohidrati ce ii vor da energie cateva ore. Ca si idei de mic dejun: un castronel de lapte cu cereale integrale (copiii adora gustul dulce al cerealelor cu cacao, vanilie, scortiosoara sau miere), un iaurt simplu in care sa adaugi bucati de fructe si un sfert de lingurita de zahar (evitati iaurturile cu fructe din comert deoarece contin o cantitate foarte mare de zaharuri), o canuta de ceai simplu cu o felie de paine cu dulceata de casa, un sandwich cald cu lapte batut sau un shake delicos si pentru adulti facut din lapte dulce si banana.
2. Atentie la gustarile de peste zi! Stim ca parinti ca nu prea avem timp sa le facem pe toate, ca uneori copiii ne obosesc, nu ne asculta si tot ce ne dorim e sa stam linistiti macar 10 minute, insa asta nu inseamna ca trebuie sa le oferim celor mici ceva de rontait in fata televizorului. Stim ca deja au prins gustul bun al ciocolatei sau al inghetatei, dar acestea trebuie servite in cantitate cat mai mica si doar in perioada diminetii. Ca si gustari santoase cel putin la copiii cu varsta de peste 4 ani sunt: cateva nuci, migdale sau alune (atentie sa nu inece sau sa nu aiba alergie!), un covrig mare sau doi covrigi simplii, un fruct sau o ceasca de fructe mici (de exemplu: un mar, o felie de pepene sau o ceasca de zmeura, o ceasca de fructe de padure – iarasi, atentie la alergii!), o leguma (cel mai bun din punctul meu de vedere este morcovul, dar si cateva felii de dovlecel crud, un ardei gras). In general, recomand ca gustrea pe care o ia copilul sa nu fie cumparata din comert. Daca preferi ca gustrea sa fie ceva dulce, atunci cel mai bine e sa ii gatesti tu de cu seara un chec, niste gogosi, briose etc. Mare atentie, gustrea se da in cantitate redusa! Ea nu reprezinta o masa intreaga.
3. Intreaba-ti copilul ce ar dori sa ii gatesti. Sunt sigura ca nu iti va spune singur ca ar vrea sa ii faci o ciorba sau un pilaf cu carne, insa tu ii poti spune o lista cu mancaruri iar el va decide ce isi doreste sa ii gatesti de acolo.
4. Lasa-l sa te ajute in bucatarie! Desi poate spatiul de gatit e mic, poate esti genul careia ii place sa gateasca singura ori pur si simplu consideri ca locul unui copil nu este in bucatarie, uita de toate acestea! Implica-l pe cel mic in arta culinara; roaga-l sa iti dea diverse ingrediente, sa te ajute la mixat, la amestecat etc, dar si la aranjatul si stransul mesei. Implicandu-l in astfel de activitati gospodaresti, va realiza ca a muncit si el la mancare si o va savura cu mai mult drag.
5. Inventeaza! De exemplu, sa presupunem ca pustiul sau printesa dumneavoastra nu se dau deloc in vant dupa proteina animala. Atunci e cazul sa iti pui talentele de bucatar - inventator in functiune! In cazul prezentat, puteti sa faceti niste chiftelute delicioase folosind carne de vita tocata, carne de porc tocata si cascaval ras, sau carne tocata si legumele pe care stii ca cel mic le mananca din placere.
6. Fa-i program stabil de masa! Si nu numai lui! Si noi adultii ar trebui sa avem ore fixe pentru a lua masa! Astfel senzatia de foame se va diminua, pofta de dulce se va reduce si mofturile vor dispare cu timplul!
7. Ajuta-l sa fie un copil activ! Lasa-l sa alerge, sa se joace, plimbati-va indiferent ca e iarna sau vara! Activitatea fizica ii va crea si pofta de mancare.