Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ?










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Copii pana la 1 an / Sanatate

Cele mai comune afectiuni la copii - alergiile si anemia
« inapoi

In continuare va voi prezenta bolile care se manifesta cel mai frecvent in cazul nou-nascutilor si sugarilor, precum si sfaturi pentru tratarea lor.

Alergiile -apar atunci cand sistemul imunitar al copilului identifica o substanta ca fiind daunatoare. Corpul reactioneaza in incercarea de a se proteja, rezultand o reactie alergica. Tendinta de a dezvolta alergii este deobicei mostenita. La fel ca si adultii, copii pot avea reactii alergice atunci cand mananca, inspira sau ating o suprafata sau un lucru care provoaca reactia sistemului imunitar. Anumite medicamente cel mai adesea penicilinele precum si muscaturile de insecte sau contactul cu animale pot genera reactii alergice.

Cum recunoastem alergiile
Alergiile provoaca adesea simtome precum:
- secretii nazale limpezi;
- mancarimi, lacrimat sau ochi injectati;
- stranut;
- mancarimea pielii;
- eruptii;
- urticarie;
- inflamatii;
- tuse sau respiratie precipitate.

Alergiile alimentare determina simptomele de mai sus, precum si diaree sau varsaturi. Aproape orice aliment poate provoca reactii alergice, dar cele mai multe sunt cauzate doar de cateva: lapte de vaca, albus, nuci, peste sau scoici, faina, soia sau porumb. Alergiile alimentare sunt uneori confundate cu intoleranta sau sensibilitatea la anumite tipuri de hrana. Intoleranta poate cauza probleme digestive cum ar fi dureri de stomac, flatulenta sau diaree dar nu are legatura cu sistemul imunitar. De exemplu, unii copii nu au suficienta enzima necesara digerarii zaharurilor din lapte (lactoza) si dezvolta intoleranta la lactoza. De asemenea acizii din anumite alimente, cum ar fi rosiile sau portocalele, determina inrosirea zonei din jurul gurii, pe care parintii o confunda cu o alergie.

Cat este de serios ?
In anumite cazuri o reactie alergica poate pune in pericol viata copilului si necesita tratament de urgenta (anafilaxie). Simptomele care trebuie urmarite includ: dificultate in respiratie, bubite ale fetei, invinetirea pielii, pierderea cunostintei.

Cand sa sunati?
Daca bebelusul are simptome de anafilaxie sunati la 112. Dupa tratamentul de urgenta vizitati pediatrul pentru a stabili cauza reactie si a decide cum se poate evita repetarea situatiei. Medicii prescriu de obicei tratament injectabil de urgenta. Daca are simtome de alergie, cum ar fi secretii limpezi, tuse cronica sau piele uscata si mancarimi, stabiliti o programare la pediatru, ca sa depistati cauza si sa aflati cum se poate trata.

Ce puteti face?
Cea mai buna metoda de a preveni alergiile este sa evitati substanta care activeaza reactia. Daca ati introdus un aliment nou in hrana, iar copilul prezinta semne specifice alergiei, medicul va va sfatui sa reveniti la alimentatia anterioara si sa amanati o saptamana sau doua consumul alimentului care creeaza probleme. Alimentele noi trebuie introduse pe rand, astfel incat sa puteti monitoriza reactia la fiecare produs in parte.

Daca bebelusului ii apar eriteme pe piele, spalatil cu apa calduta si un sapun neutru. Folositi frecvent cremele pentru calmarea pielii, mai ales dupa baie. Evitati hainele aspre, din lana, cele care ii pot irita pielea sau care sunt prea stramte. Pentru calmarea mancarimilor severe sau a iritatiilor, aplicati comprese umede si calde pe zonele unde pielea este afectata. Pediatrul va poate recomanda sa folositi cremele cu hidrocortizon sau va va prescrie unguente pentru tratarea pielii uscate si iritate. Alergiile la praf, polen, mucegai sau alti alergeni din mediu apar in general dupa varsta de 2 ani. Daca aveti impresia ca bebelusul este alergic la oricare dintre aceste substante incercati sa eliminati prezenta acestor alergii din casa. Folositi invelitori antipraf pentru paturi si perne si spalati saptamanal asternuturile in apa fierbinte.

Anemia
Anemia este o afectiune care presupune existenta unui numar redus de globule rosii sanatoase in sange. Globulele rosii transporta oxigenul catre creier si catre alte organe si tesuturi, asigurand energia necesara organismului si dand pielii o culoare sanatoasa. Sunt, de asemenea, esentiale pentru cresterea si dezvoltarea copilului. Cea mai intalnita cauza a anemiei la copii este deficienta de fier (anemia feripriva). Fierul este important in crearea hemoglobinei, substanta care ajuta globulele rosii sa trimita oxigen in organism. Pe scurt, deficienta de fier este rezultatul unei alimantatii sarace. Copii hraniti cu lapte de vaca mult prea devreme vor avea deficienta de fier, pentru ca acesta are un continut redus de fier. Deficienta apare si in cazul nasterii premature sau al pierderii de sange. Majoritatea copiilor nascuti la termen au o rezerva de fier care le poate ajunge in primele patru luni de viata. In timp, rezervele se diminueaza si trebuie suplimentate cu alte rezerve de fier, cum ar fi hrana , laptele praf sau suplimente de fier.

Cum recunoastem anemia?
Sintomele anemiei nu sunt intotdeauna usor de recunoscut. De multe ori copii sunt diagnosticati cu anemie ca rezultat al unui test de sange facut din alte considerente. Bebelusul care sufera de anemie feripriva are urmatoarele sintome: este palid sau slabit, oboseste usor, este iritat in permanenta si nu are pofta de mancare.

Cat este de serios?
Daca nu este tratata, deficienta de fier poate cauza intarzieri de crestere si dezvoltare normala. Unele studii au demonstrat o interdependenta pe termen lung intre carentele de fier din copilarie si afectarea capacitatii intelectuale de mai tarziu. Nu incercati sa tratati copilul dupa ureche. Stati de vorba cu medicul inainte sa ii administrati vitamine si suplimente alimentare.

Cand sa sunati ?
Daca are paloare nefireasca, este obosit, iritabil sau ii lipseste apetitul, daca sunteti ingrijorati in legatura cu aportul de fier din alimentatie, discutati cu pediatrul. In cele mai multe cazuri un test de sange nu este suficient pentru a diagnostica anemia. Daca bebelusul are carente de fier, medicul de familie va va prescrie suplimente. In mod normal, veti administra suplimentele 7-9 saptamani, pana cand rezervele de fier vor ajunge la un nivel normal. Medicamentele cu fier pot schimba culoarea fecalelor. Sa nu va ingrijorati daca scaunul copilului va deveni negru. In momentul in care nivelul de fier devine normal, va trebui sa va asigurati ca hrana contine suficient fier, fie ca este vorba de alimente sau suplimente. Este posibil sa supradozati suplimentele de fier -prea mult fier este daunator - asa ca asigurati - va ca ii oferiti copilului exact doza recomandata de medic. De asemenea, nu tineti medicamentele la indemana copiilor.

Ce puteti face?
Anemia feripriva poate fi prevenita asigurandu-va ca bebelusul are o cantitate suficienta de fier in hrana. Cativa pasi simpli pe care ii puteti urma.

Introduceti mai tarziu laptele de vaca: sugarul nu trebuie sa consume lapte de vaca inainte de a implini un an, pana atunci hraniti-l cu lapte de la san sau cu lapte praf.

Introduceti fier la momentul potrivit. Daca alaptati, dati-i copilului cereale cu fier atunci cand introduceti mancarurile solide. Daca il hraniti numai cu lapte matern dupa varsta de 4 luni, discutati cu pediatrul despre suplimente de fier.

Folositi lapte praf imbogatit cu fier - daca bebelusul este hranit cu lapte praf, asigurati-va ca are fier (de la 4 la 12 mg/l). Cele mai multe formule de lapte contin fier.

Oferitii alimentatie echilibrata- pe masura ce creste, puteti adauga alumente care contin fier in hrana copilului, cum ar fi carnea pasata, galbenusul de ou, fasolea verde, mazarea, dovlecelul, spanacul, cartofii dulci, tonul, caisele dezhidratate si prunele uscate.

Creste-ti absortia de fier - oferiti copilului hrana bogata in vitamina C, care favorizeaza absorbtia de fier. Exemple de alimente bogate in vitamina C: zmeura, pepene galben, kiwi, capsuni, broccoli , rosii, cartofi si conopida.

Info Mami Autor: P. Ana Maria

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.