Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ?










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Copii pana la 1 an / Utile

Ce inseamna dezvoltarea corecta si normala a unui copil
« inapoi

Fiecare pozitie il pregateste pentru ce va urma si toate sunt foarte importante: in pozitia culcat pe burtica, optima si sigura pentru a dormi, pregatindu-se pentru mersul de-a busilea si de a se juca cu mainile, pozitia culcat pe spate il pregateste pentru statul in sezut si activitatea cu diverse obiecte pozitia intr-o parte ii facilizeaza odihna si toat epozitiile impreuna il vor pregati pentru mersul in pozitia verticala. "Dati-mi timp" pare sa zica copilul si "lasati-ma sa fac fiecare pas in felul meu" (Barbara Zukunft-Hubert).

Nu exista un plan bine stabilit de dezvoltare a copilului. Fiecare copil este unic, diferit si cresterea fiecaruia este individuala si nu respecta anumiti timpi prestabiliti. Toti copii trec prin aceleasi etape de dezvoltare dar fiecare are ritmul sau propriu, de aceea nu se poate compara un copil cu un altul, ci numai cu el insusi. Nu va faceti grija daca copilul prietenei care are aceasi varsta cu al dumneavoastra si este mai dezvoltat si sta in fundulet iar al vostru nu, desi are tot varsta de 6 luni. Chiar daca au aceasi varsta, nu au parcurs acelasi drum, aveti rabdare ca va recupera din mers.

Dezvoltarea unui copil nu consta numai in cresterea in centimetri si in grame a corpului sau. Este un proces mult mai complex. Pe masura ce creste absoarbe si ambientul in care creste si se adapteaza la acesta. Bineinteles ca si tipul de alimentatie si stilul de viata influenteaza foarte mult aspectul si dimensiunile fizice ale unui om.

In cresterea unui copil pot exista intarzieri si opriri si acest lucru nu inseamna neaparat ca este bolnav. Exista copii care cresc mai lent decat ceilalti copii. Ritmul lor este determinat de grupul uman din care face parte si de factorii ereditari individuali, precum si de nutritia de care beneficiaza.

Atunci cand un copil ia in greutate regulat, este activ si participa la activitatile din jurul lui, urineaza de 7, 8 ori pe zi si are scaun de la 1 la 5 ori pe zi (daca este alaptat la san) totul este normal. In cazul in care creste in greutate in jur de 120 de cm pe saptamana, aproximativ 0,5 kg pe luna, creste in lungime cam 2 cm pe luna in primele 7-8 luni si 1 cm in lunile urmatoare, putem spune ca dezvoltarea lui este satisfacatoare.

In primele 5 luni de viata copilul trebuie sa isi dubleze greutatea pe care o avea la nastere si pana la 12 luni sa si-o tripleze. Sunt multi copii care isi dubleaza greutatea la 3 luni si si-o tripleaza la 10 luni, deci nu exista “standarde “exacte de crestere a greutatii sau lungime a unui copil.

Inaltimea poate fi relativa si variaza in functie de cea a parintilor. In orice caz, in medie, copilul creste 1 cm pe luna in primii 3 ani de viata.

Nu va faceti probleme de functiile motorii ale bebelusului, ca sunt prea rapide sau prea lente, nu are nici un fel de importanta cat de repede invata aceste lucruri. Un copil invata intai sa-si sustina capul, apoi spatele ca mai apoi sa invete sa stea in fundulet si sa stea in picioare s.a.m.d. Important este sa nu-l grabiti sau sa-l fortati, insa puteti sa-l incurajati si neaparat sa-i fiti tot timpul aproape.

La fel si cu limbajul, fiecare copil incepe sa vorbeasca atunci cand simte nevoia si nimeni nu stie exact cand va face acest lucru. Veti observa ca o lunga perioada de timp copilul absoarbe informatiile, cuvinte si dintr-o data incepe sa vorbeasca, in fiecare zi stiind mai multe.

Putem sa consideram copilul protagonistul propriei dezvoltari, astfel noi putem sa ii urmarim, sa ne punem de acord cu ritmul sau, sa nu ii impunem reguli sau orare. Copiii nu au nevoie de noi neaparat pentru a se dezvolta.

Fiecare nou-nascut este constient de propria crestere si incetul cu incetul va ajunge sa faca totul in functie de ritmul sau, diferit probabil fata de ceialalti copii, fara a fi nevoit sa demonstreze intotdeauna ca este primul sau ca este cel mai cuminte. (sursa de informare: ghid practic pentru parinti 0-3 ani)

Info Mami Autor: P. Oana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.