Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna seara










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Alte articole pentru mamici / Utile

Cainele, aparitia lui, domesticirea si implicarea lui in viata omului
« inapoi

Daca doriti sa luati un caine pe care sa-l introduceti in familie, consider ca este foarte util sa stiti cum a ararut cainele domestic si cum s-a produs domesticirea lui.

Cainele domestic, este o forma domesticita a lupului gri, un membru al familiei Canidae din ordinul Carnivora. Cainele a fost primul animal domesticit acum 15000 de ani, iar pentru oamenii preistorici acesta a reprezentat un real folos. Cainii efectuau multe roluri pentru oameni, cum ar fi vanatoarea, protectia turmei, tractiune, aparare, colaborari cu campanile militare si mai nou sprijinirea persoanelor cu handicap. Acest impact asupra societatii le-a dat numele de “cel mai bun prieten al omului”.

Astazi, cainele este incadrat in familia Canidae. In acesta familie mai sunt inclusi si lupii, vulpile, sacalii, coiotii si dingo. Cainele este incadrat in genul Canis si specia Familiaris.
Domesticirea unei specii incepe cand o rasa si un numar mare de animale se afla sub controlul omului. Dupa multe generatii, noua rasa obtinuta este genetic diferita de rasa initiala. Domesticirea cainelui se crede ca a inceput tarziu in perioada mezolitica, acum 12000-15000 de ani, cand oamenii evoluau de la stilul de viata nomad la cel al locuintelor individuale si stabile.

Lupii si descendentii lor canini, au avut multe avantaje traind cu oamenii, deoareca au avut parte de siguranta, mancare, caldura si mai multe sanse de imperechere, dar si oamenii au avut de castigat, tinand cainii prin preajma lor. Cainii au igienizat imprejurimile locuintelor, mancand mortaciuni, au tinut de cald in regiunile friguroase dar au si instiintat omult de aparitia intrusilor sau a animalelor salbatice in preajma locuintelor, dar antropologii sustin ca cel mai important beneficiu al prezentei cainelui, o reprezenta mirosul sau foarte fin si de aceea cainele insotea de fiecare data omul la vanatoare.

Aceasta coabitare a cainelui cu omul, a dus la supravietuirea rasei umane si la domesticirea cainelui.

Dupa al doilea razboi mondial, a crescut foarte mult folosirea cainelui ca animal de companie.
Comparativ cu zilele noastre, atunci era tinut mai mult afara, iar scopul lui era de protectie, companie si joaca cu copiii. In ziua de azi conform American Pet Products Manufacturers Association din supravegherea nationala a detinatorilor de caini, in 2009–2010, erau 77.5 milioane de detinatori de caini numai in SUA.

In ziua de azi cainii nu mai sunt folositi pentru munca, ci sunt folositi in diferite servicii cum ar fi: ghid pentru persoanele cu dizabilitati, asistent in diferite interventii de identificare a drogurilor, in aeroporturi si vami, sau folosirea lor in terapii psihologice.

Detinatorii de caini de obicei ii mai inscriu in competitii sportive sau de conformatie a rasei.
Desi, in ziua de azi majoritatea cainilor au un proprietar sau sunt tinuti in padocuri speciale, la noi in tara inca mai intalnim vagabondajul canin, cu impact direct asupra oamenilor. Datorita numarului mare de caini comunitari si coabitarii lor, apar frecvent, schimburi patogene intre membri ce apartin aceluias grup.

Deoarece, monitorizarea cainilor comunitari nu este eficienta, vagabondajul poate afecta in mod direct oamenii prin transmiterea diversilor agenti patogeni. Ectoparazitozele, fiind foarte frecvente la cainii comunitari mai ales in anotimpurile calduroase, transmiterea lor la oameni se poate face prin simplul comtact.

Importanta cunosterii principalelor ectoparazitoze intalnite la caine este mare datorita faptului ca acestea pot juca rolul de vectori in transmiterea unor afectiuni cu ce pot sfarsii cu moartea, atat a cainelui, cat si a proprietarului.

Pentru a putea evita neplacerile cauzate de ectoparaziti, trebuiesc cunoscute principalele caractere morfologice specifice fiecarui ectoparazit pentru a putea aplica metode eficace de profilaxie si combatere.

Info Mami Autor: L. Andrada Hermina

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.