Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ?










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Alte articole pentru mamici / Dieta si alimentatie

Alimentatia corecta. Cum si cat consumam. Capitolul 2.
« inapoi

In Capitolul 1 vorbeam cat este de important sa stii cum sa combini alimentele astfel incat atunci cand mananci sa nu fie numai pentru a-ti umple stomacul ci si a ajuta organismul cu tot ce are nevoie, nutrienti necesari dar, in acelasi timp, sa ai si greutatea ideala. Am vorbit despre carne, peste si fructe de mare, lapte si produse lactate, ou.

5. Cerealele

Pentru a slabi din depozitele de grasime avem nevoie de un aport de carbohidrati la fiecare masa, de preferat carbohidrati complecsi, cum sunt fainoasele.

Portia corecta
O felie de paine = 30 g = 70 calorii (aici intra toate tipurile de paine, diferenta dintre painea alba si graham; de exemplu este ca cea graham contine mai multe fibre);
1 lipie mica = 140 calorii;
1 felie mare paine secara = 70 g = 130 calorii;
3 crackers = 90 calorii;
3 biscuiti expandati = 90 calorii;
3 pesmeti = 90 calorii;
2 pumni de cereale de orice fel = 30 = 100 calorii;
1 pumn de musli = 30 g = 120 calorii;
3 linguri de orez fiert sau paste fainoase=40 g = 150 calorii;
O felie mamailga = 60g = 190 calorii;
2 pumni de popcorn = 40 calorii;
1 pumn de covrigei = 100 calorii;
1 baton cereale = 100 calorii.
Zilnic trebuie sa consumam 3 portii de cereale (paine, orez, paste fainoase, mamaliguta, cereale de mic dejun).

Asocieri recomandate.
Produsele fainoase se combina cu carne, peste, branzeturi, lapte si grasimi pentru a completa principiile alimentare absente din cereale. Fainaosele se pot asocia cu sosuri si sucuri de fructe.

6. Fructe si seminte aleaginoase

Fructele (masline, nuci, migdale, avocado, nuca de cocos) si semintele (floarea-soarelui, dovleac, arahide) oleaginoase au un continut caloric crescut foarte bogate in grasimi nesaturate, minerale, vitamine si proteine. Se pot consuma ca atare sau sub forma de uleiuri.

Toate uleiurile au acelasi continut caloric.

Portia corecta
1 lingurita ulei de orice fel = 45 calorii;
8 masline negre mari sau 15 mici = 50 calorii;
10 masline verzi mari = 30 calorii;
1 pumn seminte in coaja = 30 g = 120 calorii;
1 pumn fistic = 30 g = 180 calorii;
1 pod de palma de alune, nuci, migdale =30 g = 180 calorii.
Semintele si fructele uscate se pot asocia cu lapte si cereale.
Ulei de orice fel pus peste legume proaspete sau gatite, in salate sau fainoase (pate, orez).

7. Zaharul, mierea si dulciurile

Zaharul nu contine nici un element nutritiv. Ca si alcoolul zaharul are calorii goale. Organismul nostru putand sa functioneze perfect fara nici un gram de zahar. Indiferent de tipul de zahar, de culoare, trebuie sa stiti care are acelasi continut caloric.
Dulciurile si ciocolata contin cantitati mari de zahar si grasimi si au un raport caloric foarte mare de aceea trebuie consumat numai ocazional. Zaharul poate da dependenta, de aceea trebuie de avut grija.

Mierea are actiune antibacteriana. Ciocolata contine magneziu, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, fier majoritatea provenin din pudra de cacao.
O lingurita miere = 65 calorii;
1 lingurita zahar = 15 calorii.

Portia corecta
Prajituri = 2 degete = 30 g = 3 lingurite = 100 calorii;
Tarte = 1 portie = 3 degete = 30g = 100 calorii;
1 inghetata la cornet = 100 calorii;
Biscuiti/napolitane 3 bucati= 30 g = 100 calorii;
Ciocolata 1 portie = 2 degete = 2 randuri tablete = 30 g = 150 calorii.

Asocieri recomandate:
Combinatia dintre lapte si zahar face ca zaharul sa fie mai lent absorbit in sange. Ciocolata este recomandat sa fie consumata cu fructe sau cereale deoarece este saraca in fibre.
Inghetata, deserturi pe baza de lapte cu creme cu continut cat mai mic de grasimi sunt mai putin periculoase pentru silueta.

8. Legumele

Legumele se impart in 2 categorii:
- cu amidon;
- fara amidon.
Legumele sunt bogate in fibre si foarte sarace in grasimi.

Portia corecta
Legumele pot fi mancate FARA LIMITA.
Singurele care trebuie consumate cu portia sunt legumele cu amidon: cartofi, mazare, fasole boabe.
3 linguri = 1 pumn de fasole boabe, mazare, porumb = 50g = 40 calorii;
1 cartof prajit = 85 g = 200 calorii;
1 cartof copt = 100 g = 130 calorii;
Cartofii ingrasa indiferent ca sunt copti sau piure .
Cantitatea minima este de 4 bucati pe zi din orice fel de leguma. Se pot consuma cat doriti pentru ca niciodata nu sunt suficiente.
2 pumni (1 castron) de rosii, ardei gras, broccoli, morcovi, salata, varza etc = 2-300g = 50 calorii.

Legumele trebuie consumate cu carne, peste, branza, oua. Legumele se pot consuma si cu cereale. Peste salate se poate pune ulei, unt sau smantana. De asemene,a se pot consuma cu cu fructe oleaginoase.

Info Mami Autor: P. Oana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.