Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna dimineata










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Alte articole pentru mamici / Utile

Cum alegi bona perfecta. Cateva sfaturi practice pentru alegrea unei bone
« inapoi

A cauta o bona pentru copil nu trebuie sa fie un moft, ci o necesitate. Daca mergem la serviciu si nu avem cu cine lasa copilul sau daca nu are cine sa ni-l ia de la cresa, gradinita sau scoala, daca vrem sa iesim o seara in oras si nu avem cu cine sa-l lasam, avem nevoie de o bona.

Cel mai bine ar fi sa cautam pe cineva cu experienta si aici ma refer la o persoana care a avut copii sau care a crescut; sa fie rabdatoare, de incredere si cu multa daruire.

In primul rand ar trebui sa cautam prin rude, o bunicuta in putere care a crescut copii, nepoti si ii face inca placere sa stea cu copiii este foarte buna daca accepta sa ii ofere educatia pe care o doriti voi ca parinti.

O alta recomandare ar fi printre cunostinte sau prin vecini; de exemplu, mama sau matusa unei prietene din copilarie sau din vecini care iubeste copiii si are experienta de a-i creste. Sau poate o babysitter care a avut grija de copiii amicilor cu care va vizitati, in astfel de situatie macar ai certitudinea ca abilitatile bonei au fost verificate de catre persoane pe care le stii si ai incredere.

Pe locul trei ar fi: anunturi sau agentii. Atunci cand nu gasesti pe nimeni printre rude si cunostinte nu-ti ramane decat sa cauti printr-o agentie sau sa dai un anunt. Aici este foarte important cum faci selectia. In primul rand, la telefon: trebuie inainte sa-ti stabilesti cateva criterii, ce asteptari ai si ce anume doresti de la persoana. Criterii de luat in calcul: varsta (intre 25 - 55 de ani), experienta (cel putin 1, 2 copii ingrijiti inainte), recomandari de la familiile unde a lucrat (cel putin una, doua).

In cazul in care doamna respectiva se afla in baza de date a unei agentii, lucrurile sunt mai simple, pentru ca ea deja a trecut printr-o selectie. Totusi, oricate recomandari ar avea nu poti lua o decizie inainte de a o cunoaste personal si de a o testa chiar tu; adica sa-i iei un interviu. Interviul ar fi bine sa decurga la tine acasa, astfel ii faci cunostinta si cu copilul. In multe situatii reactia micutului la primele contacte cu bona sau reactia bonei fata de copil sunt decisive (desi copiii mici resping la inceput figurile straine). Ar fi bine sa mai chemi si o prietena sau cineva din familie, pe cineva care stie sa "citesca un om"; o a doua parere intotdeauna este bine-venita, chiar daca tu hoatarsti pana la urma.

Pune-i intrebari precise:
- a mai avut grija de alti copii?
- ce studii are(urmareste daca vorbeste corect gramatical);
- unde locuieste ? etc.

Trebuie sa o simti sigura pe ea, capabila sa faca fata unor situatii neprevazute. Poti chiar sa-i pui intrebari de genul: "Ce ai face daca fetita mea (baietelul meu) vomita sau se loveste rau? Afla de ce a plecat de la cealalta familie, daca au fost motive de alimentatie, ingrijire, igiena, de securitate ... Daca stie ce trebuie sa manance un copil, cum ii pregasteste mancarea, daca este adepta unei alimentatii sanatoase. Toate astea trebuie sa intrebi in asa fel incat sa para un dialog normal, adica nu intrebari de genul: "ce i-ai da unui copil sa manance?" Pentru ca normal ca va raspunde fructe si legume :). Trebuie sa o faci indirect, de exemplu: "copilului meu nu prea ii plac fructele si legumele, nu mai stiu ca sa ii dau ? Ce ii faceati celuilalt copil de mancare?". Daca va raspunde sa ii dai ceea ce ii place copilului sa manance atunci clar nu este bona potrivita, daca insa va spune sa incerci, de exemplu, sa-i combini cu alte alimente fructele si legumele atunci inseamna ca e interesata de sanatatea unui copil. Poti sa o lasi pe ea sa ii dea copilului sa manance, astfel vei observa cum ii vorbeste, cum face fata situatiei.

Pentru siguranta copilului :
- trebuie sa ii spui orice problema de sanatate pe o are copilul, daca are, ce program are si sa ii ceri sa-si faca si ea analizele uzuale (chiar daca sunt pe banii tai): coproparazitologic si analize cu eventuale boli transmisibile; ar fi bine sa faca si un examen psihologic. O camera de filmat daca ai posibilitatea sa pui. Poti sa ii ceri vecinei sa te anunte in cazul in care crede ca ceva nu este in regula, poate ca pare exagerat, insa cand vine vorba de copilul nostru facem orice.
- sa ii ceri numarul de telefon ca sa poti vorbi cu ea oricand si sa verifici ce face copilul.

Ultimul lucru ar fi banii, cat doreste pentru a sta cu copilul.

Odata "adoptata", bona va face parte din familie si trebuie tratata ca atare; acest lucru conteaza si pentru copil.

As vrea sa pun in vedere si after - school-ul; in ziua de azi exista si aceasta posibilitate, un loc foarte bun si recomandat pentru copii.

Info Mami Autor: P. Oana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.