Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ?










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Copii pana la 1 an / Sanatate

Raceala si ce trebuie sa facem sa ajutam copilul in acest caz
« inapoi

Copii sunt in special expusi la raceli comune (o infectie virala a nasului si gatului) in mare parte deoarece sunt des in contact cu alti copii raciti. De fapt, in primul an de viata, cei mai multi bebelusi racesc intre 7 si 12 ori. Aceasta dureaza, de obicei, o saptamana sau doua, dar cateodata poate persista. Uneori copilul poate avea nasul infundat toata iarna. Acest lucru se intampla mai ales in cazul celor care au frati mai mari sau care merg la scoala sau la gradinita. Racelile sunt raspindite cel mai usor pe cale orala (atunci cand o persoana tuseste, stranuta sau vorbeste) atunci acea persoana imprastie virusul prin stropii infectati, in aerul pe care ceilalti il inspira. Racelile se mai pot transmite prin contactul mainilor. Anumiti virusi pot trai pe diferite obiecte, pentru cateva ore, astfel jucariile contaminate sunt o alta sursa de infectie. Odata ce copilul a fost infectat cu virusi, va deveni in mod normal imun la acei virusi. Dar pentru ca sunt foarte multe virusuri care cauzeaza raceala, copilul va experimenta mai multe raceli pe an si multe altele de-a lungul vietii.

Cum recunoastem raceala? Cand copilul este racit, cel mai probabil va avea nasul infundat sau cu secretii. Mucusul nasal este de obicei limpede la inceput,apoi galben, se ingroasa si poate deveni chiar verde. Dupa cateva zile mucusul devine din nou limpede si fluid. Racelile pot produce febra moderata (apropiata de 38 grade Celsius) in primele zile. Copilul stranuta sau tuseste, poate ragusi sau I se inrosesc ochii. Anumite raceli se instaleaza la nivelul nasului, iar altele in piept. Daca bebelusul stranuta frecvent, sforaie sau are nasul infundat, nu este neaparat racit. Pentru ca are narile foarte mici, este de ajuns putin mucus pentru a se infunda.

Cat este de serioasa raceala? Racelile sunt destul de neplacute, insa nu este obligatorie vizita la medic. Daca sugarul are o raceala fara complicatii, ar trebui sa se insanatoseasca in 10-14 zile. Trebuie sa tineti sub observatie simtomele, pentru ca uneori racelile pot genera in probleme grave, in special la copii mici. Daca simtomele par a se inrautati , sunati pediatrul de urgenta.

Cand sa sunati? Daca bebelusul este mai mic de doua trei luni, sunati medicul in perioada de inceput a bolii. La nou-nascuti, o raceala comuna se poate transforma foarte repede in tuse convulziva, pneumonie sau alte boli mai serioase. Chiar si fara complicatii, un nas infundat ii ingreuneaza copilului alaptarea sau capacitatea de a manca dintr-o sticla, ceea ce poate duce la dezhidratare. Pe masura ce copilul creste, medicul va poate ghida cand trebuie vazut de specialist sau cand puteti trata raceala. Daca bebelusul are sub 3 luni si face temperature de peste 38 grade Celsius, contactati imediat medicul. Pentru copilul care are 3 luni sau mai mult, sunati medicul daca: temperature dureaza de mai mult de 3 zile, pare a avea dureri in zona urechilor, are ochii rosii sau o scugere galbena din globul ocular, tuseste mai mult de 3 saptamani , are o scurgere nazala groasa si verde de mai mult de 2 saptamani si are simtome care va ingrijoreaza.

Cereti imediat asistenta medicala daca: refuza sa manance sau sa bea, tuseste destul de tare incat sa-i provoace varsaturi sau schimbari ale culorii pielii, tuseste cu firisoare de sange sau are dificultati de respiratie sau se irita in jurul gurii sau buzelor.

Ce puteti face? Din pacate nu exista tratament pentru raceala obisnuita. Antibioticele ucid bacteriile dar nu sunt eficiente impotriva virusurilor. Tratamentul fara prescriptie trebuie, in general evitat la copii. Totusi, puteti folosi medicatie antitermica (asigurati-va ca respectati cu grija instructiunile de dozare) daca febra ii creaza copilului stari inconfortabile. Ibuprofenul este bun numai dupa varsta de 6 luni.

Medicamentele pentru tuse si raceala nu sunt sigure pentru nou-nascuti si bebelusi. La aceasta varsta iata ce puteti face pentru a usura sintomele:oferitii suficiente lichide - ele sunt importante pentru a evita dezhidratarea, indemnati copilul sa bea cantitatea normala, nu este nevoie de un aport mai mare de lichide. Daca il alaptati, continuati. Subtiatii mucusul - daca secretiile nazale ale copilului sunt vascoase, picaturile de nas saline sau sprayurile nazale cu apa si cu sare pot ajuta la curatarea nasului. Aspirati narile copilului- puteti folosi o pipeta cu cauciuc pentru a indeparta mucusul din narile micutului, dar uneori acest lucru va da de furca.

Umidificati aerul-folosirea unui umidificator in camera micutului poate fi utila pentru scurgerile si congestiile nazale.

Info Mami Autor: P. Ana Maria

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.