Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ?










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Copii intre 1 si 4 ani / Utile

Olita - un subiect tabu pentru copii. Capiltolul 1 - Spune -Adio scutecel- pe timp de zi
« inapoi

Lunar, in jur de 100 de ron se duc pe scutecele unui copil. Destul de mult daca stam sa ne gandim cat este bugetul unei familii modeste si cat de multe trebuie sa platim ca sa avem un minim de confort. Si daca nu avem doar un copil mic, ci doi, trei, atunci situatia financiara incepe de-a dreptul sa scartaie. Prin urmare, va prezentam cateva idei si solutii, nu neaparat pentru a face economie de bani, ci mai mult pentru a va proteja copilul de infectiile care pot sa apara in urma folosirii indelungate a scutecului.

Multi parinti se gandesc ca punand copilul pe olita la 6-7 luni, cand acesta se poate ridica singurel in sezut, deja au un bebe-geniu. O mare greseala! La 7 luni, bebelusul nu poate constientiza la ce se foloseste "instrumentul acela cu gaura aia mare", iar daca pus pe ea face ceva "mic" sau "mare", nu e decat o coincidenta. La o varsta atat de mica a copilului, parintii nu pot afirma ca au scapat de scutec, iar copilul cu atat mai putin nu se va apuca sa anunte cand urmeaza sa-i vina nevoile.

Nici macar la varsta de 1 an, cand majoritatea copiilor stapanesc mersul, nu ai sanse ca parinte sa-ti faci micutul sa-si faca nevoile numai la olita.

Etape pentru renuntarea la scutec si folosirea olitei.

Etapa 1
In jurul varstei de 2 ani poti incepe sa te gandesti la renuntarea la scutec. Ia-o usor, initial cumpara-i o olita in culoarea pe care stii ca o prefera. Nu te grabi sa-i cumperi cea mai scumpa si sofisticata oala, una simpla sau sub forma de scaunel este perfecta si ca pret si ca utilizare. Prezinta-i copilului noua achizitie, spune-i despre ea orice detaliu care consideri ca este atragator pentru copil si insista verbal cu utilizarea principala.

Etapa 2
Daca cel mic a inteles ideea, sa nu te gandesti ca deja copilul insusi va arunca scutecul si se va aseza cu placere pe olita! Vreo saptamana - doua incearca sa-l convingi doar sa se aseze imbracat pe oala. Nu neaparat va si sta pe ea de la inceput minute bune, dar lucrand la problema aceasta, va progresa. Nu-l lasa singurel cand sta pe "micul sau tron", chiar daca are pe langa el jucariile preferate, ci stai alaturi de el, vorbeste-i, canta-i daca ii place sau doar arata-i pe o carte diverse imagini. Ai rabdare si nu te supara daca se va ridica si isi va vedea de alte treburi pe care le considera mult mai importante.

Etapa 3
Dupa ce ati trecut si de acest episod este momentul sa va incercati norocul fara pantaloni. Pregatiti in casa o temperatura confortabila pentru ca cel mic sa ramana doar in scutec si bluza si luati-o de la capat urmand aceleasi instructiuni ca in etapa anterioara. Nu uitati sa-i povestiti care este menirea olitei si ca momentan voi doar exersati pentru marele eveniment.

Etapa 4
Deja a trecut circa o luna si este timpul sa incercati statul la olita in funduletul gol. Primele dati cand se va aseza dezbracat, nu-i va fi chiar confortabil, asa ca veti avea nevoie de multa rabdare, dar nu clacati si nu va dati batuti pentru ca usor se va obisnui. Olita incalziti-o putin in prealabil ori punand-o langa calorifer sau soba, ori trecand de cateva ori cu dusul fierbinte peste ea (apoi sa o stergeti cu un prosop).

In cazul in care va face intamplator treaba mica sau poate chiar cea mare, dupa ce termina ridicati-l si aratati-i cat de bine arata olita cand are "pipi" sau "caca" in ea. Pare ciudat, dar copilul va ramane uimit sa vada cu proprii ochi ceea ce noua ni se pare nu doar banal, ci si respingator. Bineinteles, felicitati-l si aratati-va bucuria de reusita lui, chiar daca initial e intamplatoare.

Ca si o rasplata, copilul isi poate duce cu ajutorul dumneavostra olita la toaleta pentru a varsa continutul si a trage apa dupa.

Etapa 5
In timpul orelor si zilelor ce vor urma, amintiti-i copilului cat de bucurosi ati fost cu totii cand el si-a facut nevoile si intrebati-l cand “cititi” ca ii vine sa faca ceva (pentru ca fiecare isi cunoaste propriul copil) si daca doreste sa il dezbracati pentru a folosi olita. Cu timpul daca aveti incredere in puterea dumneavoastra de convingere, va va spune singur.

Etapa 6
Acum este momentul sa va incercati norocul, este momentul cand chiloteii micuti pe care i-ati cumparat cu drag vor avea un stapan. Dati-i scuectul jos si imbracati-l cu lenjeria intima. Pentru a nu ii respinge aratati-i ca si tati si mami poarta asa ceva si ca sunt extrem de comozi. Sa aveti pregatite mai multe perechi, pentru ca fiind emotionati de purtarea lor si de faptul ca nu mai au scutec, exista mai mult ca sigur posibilitatea sa-i murdareasca. Cand se intampla acest lucru, in niciun caz, nu va apucati sa-l certati, sa tipati la el sau mai rau sa-i dati si doua palme, ci un simplu “nu e bine ca ai facut in chilotei, trebuia sa-mi spui si sa faci la olita” este de ajuns. Nu-l lasati ud doar pentru ca asa ati auzit la toate mamele ca fac cu odraslele lor, ci dezbracati-l, asezati-l pe olita si apoi imbrcati hainute curate.

Acum depinde de la copil la copil ce va urma. Unii vor incepe sa va spuna clar si fara rusine ca le vin nevolie, altii vor mai murdari cativa chilotei. Dumneavostra nu uitati sa va mai intrebati copilul din cand in cand daca ii vine sa-si faca nevoile pentru ca el nu va fi atent mereu la acest lucru.

Alte sfaturi generale:
» Olita sa fie tot timpul curata si nu uitati sa o dezinfectati zilnic.
» Cearta, pedeapsa si ridicarea tonului vor indeparta si mai mult ziua cand copilul va folosi cu placere olita.
» In etapele 4 si 5 spuneti-va parerea negativa despre scutec si parerea pozitiva despre olita (de exemplu: pipi miroase prea urat in scutec si faci bubita jos).
» Pentru fiecare reusita aratati-va bucuria.
» Pentru fiecare esec nu clacati, nu va enervati, doar explicati-i copilului inca o data unde trebuie sa-si faca nevoile.
» Indiferent de motivele pe care credeti ca le aveti, nu reveniti la purtarea scutecului. Sunteti nevoiti sa lasati copilul o zi sau mai multe la bunici sau in grija bonei, lasati instructiuni clare si precise. Trebuie sa plecati cu copilul de acasa cateva ore bune, nu-i nimic, natura e primitoare si pentru nevoile celui mic. Copilul mic a racit si e bolnavior? - cu atat mai mult nu-i dati din nou scutec.
» Scutecul pe timp de noapte il veti mai folosi. Sfaturi despre cum vom spune “adio” si scutecului din timpul noptii si despre folosirea toaletei veti gasi intr-un viitor articol.
» Si cel mai important sfat, aveti rabdare... MULTA RABDARE!

Info Mami Autor: O. Florentina

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.