Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ?










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Copii intre 1 si 4 ani / Sanatate

Febra poate fi scazuta cu remedii - babesti - pana la controlul si diagnosticul medical.
« inapoi

Ne confruntam cu totii cu perioade in care avem febra, iar cand aceasta se face simtita la copiii ne impacientam foarte mult. Febra este de fapt o modalitate prin care organismul lupta impotriva unei infectii provocata de virusi sau de microbi. Leucocitele lupta cu "dusmanii" microscopici eliberand substante care maresc temperatura corpului pentru a face mediul mai putin primitor pentru acestia. Daca la adulti este considerata febra o temperatura mai mare de 38 de grade, la copii aceasta se instaleaza daca temperatura depaseste 37, 8 grade. (38 masurata intrarectal). Febra in sine nu este periculoasa decat daca persista mai mult timp si se mentine peste o valoare de 41 de grade. De asemenea, daca la adulti o febra de 38,5 grade nu trebuie neaparat tratata, la copii orice crestere a temperaturii corpului trebuie luata in considerare si tratata ca atare.

Cand observam ca se instaleaza febra, in primul rand trebuie sa masuram cu un termometru corect temperatura. Putem folosi termometrul clasic, cu mercur sau cel digital. Medicii nu recomanda ca temperatura bebelusilor sa fie luata intraauricular (in interiorul urechii) deoarece se pot inregistra valori false. Apoi incercam sa gasim o modalitate de asigurare a confortului organismului, prin scaderea temperaturii. Cum facem asta? In nici un caz nu se va administra copiilor sub 16 ani aspirina, deoarece are efecte adverse destul de grave (pot favoriza insuficienta hepatica, distrug stomacul provocand hemoragii sau ulcere). De asemenea, si ibuprofenul trebuie dat copiilor cu mare atentie.

Incercati intai sa scadeti febra cu cateva trucuri "babesti". O baie cu apa calduta este, de cele mai multe ori, benefica. Nu folositi apa rece, deoarece corpul se va incalzi si mai tare (datorita sangelui ce este "fugarit" spre organele interne din cauza apei reci). Temperatura apei trebuie sa fie intre 30 si 32 de grade celcius (puteti sa o masurati cu termometrul), iar nivelul ei de 8-12 centimetri. Febra va fi scazuta pentru o perioada de 35-45 de minute, dupa care temperatura va urca din nou. Puteti sa infasurati copilul intr-un cearceaf inmuiat in apa calduta, iar apoi sa-i puneti deasupra o paturica subtire sau un prosop de baie. Inlaturati cearceaful atunci cand simtiti ca s-a incalzit. O alta modalitate de scadere a febrei este tamponarea cu buretele inmuiat in apa calduta a zonelor foarte fierbinti a corpului. Va asigura un confort temporar, pana cand medicamentele administrate isi vor face efectul. Puneti comprese umede pe frunte sau pe ceafa. Evitati sa aplicati comprese cu alcool sanitar, deoarece acesta poate avea efecte toxice destul de grave.

Pentru copiii mai mari (peste 8 ani) sau adulti, mai exista cateva variante. Inmuiati o pereche de sosete in apa calda si trageti-le pe picioare. Deasupra lor puneti o pereche de sosete de lana. (Temperatura din corp se reduce deoarece circulatia sangelui de intensifica in picioare). Puteti sa faceti o baie la picioare in apa calduta in care sa puneti 2 lingurite de pudra de mustar. (functioneaza dupa acelasi sistem).

Pentru a favoriza transpiratia, puteti folosi infuzie de codita soricelului sau soc. Aceste plante deschid porii declansand transpiratia. Odata favorizata transpiratia, trebuie sa avem grija la deshidratare. In aceste conditii, aveti grija ca aportul de lichide sa fie mai mare decat in mod normal. Sunt recomandate sucurile naturale si supele. Apa nu este indicata deoarece nu poate sa acopere nevoia de glucoza a organismului. Trebuie evitat, de asemenea, si orice produs carbogazos sau care are urme de cafea, deoarece acestea au actiune diuretica, deci fac mai mult rau.

Daca febra dureaza mai mult de 24 de ore in cazul adultilor sau 12 ore in cazul copiilor, apelati la medic. Acelasi lucru trebuie sa faceti daca febra este insotita de frisoane (cresteri si scaderi bruste de temperatura, in intervale relativ scurte). La copiii sub sase luni, febra trebuie imediat anuntata la medic, ce va face un consult urgent. Incercati, pe cat posibil, sa nu administrati medicamente fara prescriptie medicala, deoarece acestea nu trebuie sa combata febra, ci cauza acesteia.

Daca tratamentul prescris de medic este urmat corect, starea de febra trebuie sa dispara in maxim 24 de ore. Chiar daca aceasta dispare, tratamentul trebuie continuat, pentru a trata infectia cauzatoare.

Info Mami Autor: G. Dana

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.