Ajuta o Mamica - Acasa - de la mamica la mamica
logareinregistrarecastigatori & premiantiinformatii cadouricontact
 
Ne ajuti cu un raspuns ? Buna dimineata










info mami: preconceptiasarcinanastereacopii pana la 1 ancopii intre 1 si 4 anicopii intre 4 si 8 ani copii intre 8 si 14 aniadolescentialte articole pentru mamici
| ultimele articole adaugatecele mai citite articolesanatatemoda si frumusetedieta si alimentatiesex si relatiicarieratimp liberutile
 


Info mami » Copii pana la 1 an / Utile

Baia bebelusului - generalitati si sfaturi. Ce folosim pentru baia bebelusului
« inapoi

Baia bebelusului trebuie sa faca parte din rutina de zi cu zi. Aceasta contribuie atat la igiena corporala, cat si la o educare psihologica.

Majoritatea copiilor se bucura foarte mult de contactul cu apa, se simt confortabil si relaxati in acest mediu. Motivul acestei compatibilitati se datoreaza faptului ca 9 luni bebelusul a stat intr-un mediu apos si anume lichidul amniotic.

In primele zile ingrijirea si curatarea copilului se limiteaza la spalarea locala sau cu dusul, in special in zonele unde se murdareste mai des, cum ar fi mainile, fata, subratul, gatul, zona genitala. Spalarea locala se recomanda si penteu copiii mai mari care de multe ori refuza cu vehementa sa faca baie.

Tinerele mamici trebuie sa fie atente in maternitate la doamnele asistente in momentul in care acestea spala nou-nascutul, pentru a lua aminte cum trebuie facut.

Cand copilul incepe sa mearga in patru labe, baita zilnica devine o necesitate zilnica. Baia ajuta nu numai la curatarea pielii, ci si la repiratia acesteia, la circulatia sanguina si la relaxarea copilului. Pe timpul verii cand este foarte cald iar temperatura corpului creste, baita are si rolul de a racori si revitaliza bebelusului.

Utilizarea unei cadite/copaie din plastic speciale pentru bebelusi, reprezinta o facilitate mai alescandcopilul este foarte mic sau destul de agitat. Apa trebuie sa aiba o adancime de 10 cm si sa fie calduta (cel mai bine, apa trebuie sa aiba 37 de grade celsius ca si temperatura normala a corpului), in niciun caz fierbinte (pielea beblusului este foarte sensibila si poate suferi arsuri). Lasati-i bebelusului cateva minute de acomodare cu noul mediu inainte de a incepe sa il spalati propriu-zis. Miscarile dumneavoastra trebuie sa fie linistite si stabile in timpul baitei si mai alesaveti grija sa sustineti bine capul in cazul copiilor foarte mici. Pentru a linisti copilul si pentru a-i creea siguranta, trebuie sa vorbiti cu el, sa ii zambiti, sa ii cantati pe tot parcursul baitei. Dupa ce scoateti copilul din cadita infasurati-l intr-un prosop pufos si calduros.

Foarte important este sa nu lasati copilul singur nici macar o secunda in apa! Daca apare o urgenta ceva solicita atentia, scoateti copilul din apa in prosop si luati-l cu dumneavoastra.

Ce folosim pentru baia beblusului?
In primul rand sapunul adultilor nu trebuie folosit in cazul copiilor. Spuma de baie pentru copii inlocuieste cu brio sapunul comun care influenteaza compozitia florei cutanate a copilului si il face sensibil la micoze si boli ale pielii. Lotiunea despalare penteu bebelusi se poate folosi si pentru spalatul parului acestora. Lotiunea trebuie sa aiba un pH neutru si acest lucru trebuie neaparat verificat pe eticheta produsului. Utilizarea unui sapun obisnuit trebuie intaziata cat mai mult posibil, deoarece agentii de saponificare in reactie cu apa creaza un mediu alcalin, nepotrivit pielii.

La nou-nascuti pielea nu secreta inca sebum, de aceea puteti renunta la folosirea lotiunii si sa ii spalati doar cu apa calda.

Scalpul beblusului secreta un fel de matreata, numita crusta melicerica. Acesta este un lucru normal si va disparea odata cu spalarea zilnica si aplicarea unui ulei penteu copii. Crusta melicerica nu trebuie indeparat cu pieptenul, ea va disparea complet pana in a sasea saptamna de viata a bebelusului.

Multe mamici intampina dificulati din partea copilului in momentul in care trebuie spalat pe cap. In primul rand, nu trebuie sa va fie tema sa udati capul copilului. Invatati in timp care trebuie sa fie reactiile sale, cum sa respire si cum sa se obisnuiasca cu senzatia apei sau a samponului pe fata sa. Daca cel mic opune rezistenta maxima si nu accepta deloc sa il spalati pe cap, recurgeti la alta metoda: umeziti-i parul si capul cu un burete ud, aplicati samponul sau lotiunea si clatiti-l usor tot cu buretele. In cazul unui copil mai mare, puteti sa il rugati sa isi tina un prosopel la ochisori cat il clatiti dumneavoastra cu jetul de la dus. Cu timpul, copilul se va obisnui cu spalatul pe cap si par si va deveni o rutina si pentru el.

Info Mami Autor: O. Florentina

* Distribuie articolul pe Facebook
* Distribuie articolul pe Yahoo Messenger
* Distribuie articolul pe email



* Comunitatea Ajuta o Mamica pe Facebook - http://www.facebook.com/AjutaOMamica
« inapoi



 
 
© Copyright AjutaoMamica.Ro & CadoulMosului.Com Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.